• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

900 ezer alkoholista is lehet Magyarországon

Lapszemle 2019.01.26 Forrás: hellovidek.hu
900 ezer alkoholista is lehet Magyarországon

A lelki függőség már egy kis mennyiség rendszeres elfogyasztása után is kialakulhat.

Az alkoholizmus az egyik legkomolyabb szenvedélybetegség, amely nagy mértékben érinti hazánkat is. A gyógyításhoz szükséges szakember segítsége is. Az Egészségügyi Világszervezet felmérése alapján hazánkban évente 12,3 liter alkoholt iszik egy fő, ez két literrel több az európai átlagnál. Dr. Erdélyi Ágnes,  a Sántha Kálmán Mentális Egészségközpont és Szakkórház telephelyi orvosigazgató-helyettese a HelloVidéknek leszögezte, ez bizony nagyon magas számnak számít.

- Nagyon nehéz a mértéket megmondani, hogy mi az, ami nagyon soknak számít. Természetesen azért beszélünk valamilyen számokról, ugyanis ez mindenkinek más, mindenki a saját maga ivási szokásaihoz képest vizsgálja ezt, de azt mondjuk, hogy az számít soknak, amikor már függőség alakult. Tehát testi, illetve lelki függőség jelenik meg a rendszeres alkoholfogyasztástól. Ez már egy kis mennyiség rendszeres elfogyasztása után is kialakulhat, tehát, hogy ha valaki naponta kettő sörnél többet iszik egy éven át minden nap vagy valaki egy fél liter bornál többet iszik egy éven át minden nap vagy négy centiliter tömény italnál, a szervezete függővé válhat az italfogyasztástól - magyarázza a doktornő.

Az is alkoholizmushoz vezethet, ha valaki nem minden nap iszik, hanem úgynevezett rohamivásos, nagyivásos időszakokat tart. Az is egy rendszer lehet, ha valaki csak minden pénteken és szombaton fogyaszt alkoholt, azt viszont olyan szinten, hogy másnap nem is emlékszik arra, hogy mi történt a buli egy bizonyos pontjától kezdve.

Nagyon leegyszerűsítve azt mondjuk, hogy szokás, hozzászokás, rászokás és máris kialakult egy függőség. Ennél azért lényegesen összetettebb a függőség kialakulása, de természetes, hogy az a társaság, az a környezet, ahol valaki rendszeresen szokott inni vagy rendszeresen kontrollvesztő, az meghatározza azt a fajta viselkedést, hogy minden hétvégémet hogyan töltöm, hogy valójában minden hétfő másnaposan vagy a józanodás állapotával indulnak és mire kijózanodik, az illető, addigra újra kezdődik a hétvégi buli. Minden fajta olyan probléma, ami a személyiségét bántja, nehezebben tud megküzdeni vele az illető, az vezet valamilyen megoldáshoz. Az alkohol, mi szakemberek azt mondjuk, hogy egy maladaptív megoldás, vagyis hát megoldás, hiszen, ha feszült vagyok, mert felidegesített a feleségem, vagy ideges vagyok a gyerekre vagy utálom a főnökömet vagy a munkahelyemet és megiszom valamennyi alkoholt, akkor lazább leszek, oldja a szorongást, oldja a feszültséget. Tehát az aktuális érzésre, amit akkor érez az illető, lehet egy megoldás. Az a baj viszont, hogy az alkohol gyorsan lebomlik, gyorsan csökken az a szorongásoldó hatása - ha csak ennél az egy tulajdonságánál maradunk - és egyre nagyobb mennyiséget kell meginni ahhoz, hogy ugyan annyi ideig, ugyan olyan mértékű hatást tudjon elérni. A teljes beszélgetés itt olvasható

Legolvasottabb cikkeink