• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

91,6%-os hatékonyságú az orosz Szputnyik-vakcina!

Lapszemle 2021.02.03 Forrás: portfolio.hu
91,6%-os hatékonyságú az orosz Szputnyik-vakcina!

Az átoltottság gyors emelkedéséhez a lakosság bizalma is kell, a Lancet-tanulmánya ennek erősítésében játszhat szerepet.

Megjelent kedden a világ egyik legelismertebb orvosi szaklapjában, a brit Lancet-ben az orosz Szputnyik V nevű vakcina harmadik klinikai fázisának időközi vizsgálati eredménye, amely szerint 91,6%-os hatékonyságú a vakcina, nincsenek komolyabb mellékhatásai és az idősebb korosztályban is 91,8%-os ez az arány. Ez fontos fejlemény, mert egy ilyen eredmény publikálását szigorú vizsgálatok előzik meg - írja a portfolio.hu.

Tegnap az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) főigazgatója már utalt rá, hogy magas, 90 százalék feletti hatékonyságú az orosz vakcina, ami azt jelenti, hogy képes lényegében teljesen megakadályozni a súlyosabb tünetek kialakulását még egy esetleges megfertőződés esetén is.

Íme az ellenőrzött vizsgálat főbb eredményei

A Wall Street Journal emlékeztet rá, hogy a klinikai vizsgálatok még zajlanak, mert ez a mostani eredmény még „csak” 20 ezer páciens vizsgálatai alapján jött ki, a harmadik klinikai fázis befejezéséhez még további 20 ezres mintán kell produkálni hasonló eredményt.

Mindenesetre ez a hír Magyarország szempontjából is kedvező, mert a minap megkötött 1 millió fős Szputnyik-vakcina szállítmányból ma már meg is érkezett egy 20 ezer főnek elegendő adag, és 3 hónapon belül elvileg a teljes 1 milliós adagot megkapjuk. Így ha az egyes szállítmányok felhasználását a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) is engedélyezi az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) általános engedélye után, akkor rövidesen magyarok százezreinek lesz majd elérhető itthon is a hatásosnak mondható orosz vakcina. A Szputnyik V hatásossága a fenti vizsgálati eredmény alapján csaknem olyan magas, mint a most idehaza elérhető Pfizer/BioNtech és a Moderna készítményéé, amelyeké 95%-os lett a klinikai vizsgálati eredmények alapján.

Mindez pedig egyre reálisabbá teszi annak a hétfői modellszámításunknak a következtetését, hogy április körül már valóban szóba kerülhet idehaza az országos korlátozások feloldásának témája, hiszen addigra elméletileg már a nyájimmunitás-közelébe emelkedhet idehaza a lakosság átoltottsága. Az átoltottság gyors emelkedéséhez persze a lakosság részéről bizalom is kell, és a mai Lancet-tanulmánybeli eredmény éppen ennek erősítésében játszhat szerepet, hiszen egy ilyen tanulmány publikálásához előzetesen nagyon szigorú vizsgálati kritériumok is tartoznak.

A Szputnyik V-t az orosz hatóságok már augusztusban engedélyezték, noha akkor még csak a második, viszonylag kis létszámú mintát jelentő klinikai fázison volt túl a készítmény, és emiatt sok bírálat érte a lépést. Ezzel együtt már mintegy 2 millió főnek beadták a készítményt világszerte (köztük legalább 1,3 millió főnek Oroszországban) és a tanulmány szerint legfeljebb inluenza-szerű tüneteket okoz az oltás (fájdalom az oltás helyén és fejfájás).

A tanulmány rámutat: egyelőre nem tudni, hogy az orosz vakcina hasonlóan hatásos-e a koronavírus egyre szaporodó mutációi ellen (a többi nagy gyártó saját vakcina vizsgálatainak egy része arra utal, hogy ezek a mutációk ellenállhatnak a készítményeknek). Az orosz kutatók a lapnak azt mondták, hogy  várakozásaik szerint a Szputnyik ezek ellen is hatásos lesz, de persze folytatják még a vizsgálatokat.

A 20 ezres mintából 2144 fő volt 60 évnél idősebb és náluk 91,8%-os volt a hatásossága az orosz vakcinának. A kutatás összesen 78 megerősített Covid-19 eseten alapult, akik közül 62-t a placebo csoportban, 16-ot pedig az oltóanyag-csoportban azonosítottak. A beoltottak körében nagyjából 22 nap után nem növekedett tovább az igazolt koronavírus-fertőzöttek száma, aközben a placebót kapók körében ez jelentősen tovább nőtt.

A Wall Street Journal emlékeztet rá, hogy orosz tisztvselők szerint a Szputnyik egy főre elegendő adagját 10 dollár alatti áron árulják, ami olcsóbb mint a Pfizer/BioNtech és a Moderna készítménye és az oroszok 30%-os piaci részesedést szeretnének elérni azokban az országukban a készítményükkel, amelyekben engedélyezik azt (most már világszerte 15 országban engedélyezték).

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink