• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

98 százalékos az átoltottság, mégis hordják a maszkot

Lapszemle 2021.10.15 Forrás: telex.hu
98 százalékos az átoltottság, mégis hordják a maszkot

Az oltottak útján egy mesterlövész lelövi minden 500 ezredik embert, az oltatlanokén minden ötszázadikat. Melyik utat választjátok?”

Nagyjából négy hónappal ezelőtt, június közepén Portugáliában annyira aggasztó volt a járványhelyzet, hogy a fővárost és környékét vesztegzár alá kellett helyezni, hogy megfékezzék a koronavírus terjedését.Azóta bő száz nap telt el, és a helyzet ma már fordítottan áll. Portugáliában szeptember eleje óta csökkennek a számok, a napi új esetek most 5-600 körül járnak. Magyarországon lassan, de nyár vége óta emelkedik a járványgörbe, és a regisztrált új fertőzöttek száma csütörtökre újra átlépte az ezret – május 15. óta először. A valós különbség ennél még nagyobb lehet, a portugálok ugyanis lakosságarányosan nagyjából háromszor annyit tesztelnek, mint mi - írta a telex.hu.

De hatalmas különbség látszik a fertőzési adatokkal erős összefüggésben levő oltottsági arányoknál is. Magyarországon május végén sikerült átlépni az 50 százalékos átoltottságot a teljes lakosságban (legalább egy dózist tekintve), ekkor még az élvonalban voltunk egész Európában, zengett is a sikerpropaganda. A portugálok 33 százalékkal szerénykedtek ekkor. Nekünk azóta 61 százalékra sikerült csak feltornásznunk ezt az arányt, és jó ideje gyakorlatilag vízszintes a növekedést mutató görbe. A portugálok eközben elérték a 88 százalékot, sőt, a 18 év felettiek körében az egyadagos oltottsági arány 98 százalék

A portugál titok kettős: egyrészt az ország történelmében keresendő, másrészt abban, hogy az oltási programból kihagyták a politikát, és egy katonai műveletként kezelték az egészet. A helyi operatív törzs vezetője, mondhatni a portugál Müller Cecília nem egy kedves nagymama, aki nyunyókákról beszél a sajtótájékoztatón, hanem egy kőkemény katona: Henrique Eduardo Passaláqua de Gouveia e Melo altengernagy, a haditengerészet veteránja, aki a portugál tengeralattjáró-flotta irányításáról evezett át a járványügyre.

Az egyéb járványügyi védekező intézkedések hasonlóak voltak a magyarokhoz: iskola- és munkahelybezárások, kötelező maszkviselés. A nagy különbség, hogy míg itthon Orbán Viktort követve az egész ország eldobta a maszkot a nyár legelején, és azóta se vette vissza, Portugáliában ezt még akkor sem engedték el, amikor már messze jobban álltak az oltással, mint mi. Tömegközlekedésen, tömegrendezvényeken és nagyobb zárt tereken a mai napig kötelező, de a tapasztalat az, hogy beltéren szinte mindenhol mindenki hordja, és nagyon sokan az utcán is – legalábbis a nagyvárosokban, Portóban, Lisszabonban. További részletek a cikkben

Legolvasottabb cikkeink