• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

  • Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

   Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

  • Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

   Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészeti központ létesítése kezdődik Velencén

   Egynapos sebészeti központ létesítése kezdődik Velencén

  • Bővítéssel orvosolják a helyhiányt Budaörsön

   Bővítéssel orvosolják a helyhiányt Budaörsön

  • Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

   Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

Áll a bál a netes gyógyszerrendelések körül

Lapszemle 2021.10.15 Forrás: vg.hu
Áll a bál a netes gyógyszerrendelések körül

A gyógyszerészi kamara a legutóbbi elnökségi ülésén döntött arról, hogy szakmapolitikai egyeztetést kezdeményeznek a témában.

Veszélyeztetheti a gyógyszerbiztonságot, hogy az utóbbi időben egyre több gyógyszertári lánc kötött szerződést csomagküldő szolgálatokkal, bekapcsolva őket a gyógyszerellátásba – állítja a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) elnöke. Már a Wolt és a Kifli.hu is biztosítja a vény nélkül kapható termékek házhoz szállítását. Az MGYK a legutóbbi elnökségi ülésén döntött arról, hogy szakmapolitikai egyeztetést kezdeményeznek a témában – mondta a vg.hu-nak Hankó Zoltán.

Azt kérik a gyógyszerpolitikáért és -ellenőrzésért felelős vezetőktől, hogy egyrészt a lehető legrövidebb időn belül induljanak tárgyalások a jogszabályi keretek szükséges korrekciójáról, másrészt a megfelelő kiigazítások hatálybalépéséig az alvállalkozókhoz köthető csomagküldő tevékenységet ne támogassák, ne engedélyezzék, és következetesen lépjenek fel a jogszabálysértő gyakorlattal szemben. Hankó Zoltán kiemelte: a gyógyszerellátás egyik legfontosabb alapelve a zárt forgalmazási rend biztosítása a termék gyártásától egészen a betegnek történő átadásig. Ennek része, hogy a gyógyszergyártó cég csak hatósági engedéllyel rendelkező gyógyszer-nagykereskedőnek értékesítheti a készítményeit, a nagykereskedő pedig csak érvényes működési engedéllyel rendelkező patikának szállíthatja ki.

A gyógyszertár megfelelő végzettséggel és működési engedéllyel rendelkező szakembert köteles foglalkoztatni a gyógyszerek betegnek történő kiadásához, és ez a tevékenység szigorúan dokumentált.

A szakmai kamara szerint a tevékenységi engedéllyel és megfelelő szakemberrel nem rendelkező alvállalkozók bevonása a lakossági gyógyszerellátásba súlyos gyógyszerbiztonsági kockázatot hordoz, valamint adatvédelmi aggályokat is felvet, hiszen ezek az alvállalkozók semmilyen egészségügyi adat kezelésére nem jogosultak, továbbá a gyógyszeralkalmazáshoz szükséges információk átadása sem biztosított.

Legolvasottabb cikkeink