• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

A 400 millió cukorbeteg világa

Lapszemle Forrás: Heti Válasz Online

2030-ra világszerte 400 millióra nő a cukorbetegek száma, akiknek egyharmada krónikus vesebeteg is lesz.

Ráadásul bizonyos - jelenleg még nem igazán ismert - agyi folyamatok miatt közülük sokan válnak depresszióssá, öngyilkossá. Fekete Andrea, az MTA Lendület-programjának fiatal, gyermekorvos kutatója a cukorbetegségből fakadó népegészségügyi probléma okait és gyógyításának eddig nem ismert lehetőségeit vizsgálja - írja a Heti Válasz Online.

Beszámolóját egy igen sokkoló adattal kezdte. Mitől lesz 400 millió cukorbeteg?

Ez a WHO adata, és sajnos reális. A fejlődő régiókban, elsősorban Dél-Amerikában, Afrika egyes területein és Ázsiában megkétszereződik a cukorbetegek száma. Így a Föld népességének 30 százaléka lesz diabéteszes. Magyarországon ez az arány jelenleg is 15 százalék. A betegséget két csoportra osztjuk: az egyes típus fiatalkori cukorbetegségként ismert. A drámai növekedést a kettes típus okozza, ami az ún. nyugati típusú életmód elterjedésével függ össze. Szénhidrátban, zsírban gazdag ételeket eszünk, amire egyáltalán nincs szükségünk, nem mozgunk, dohányzunk. Annyi felesleges energia van a szervezetben, hogy azt a hasnyálmirigy által termelt inzulin nem tudja lebontani, és a cukor felhalmozódik.

Ez a drasztikus emelkedés a gyerekeket is érinti?

Évi 1-2 százalékos növekedés az ő esetükben is megfigyelhető. De igazán riasztó az, hogy a kettes típusú betegség, tehát amit a helytelen életmód, az elhízás vált ki, egyre inkább megjelenik a 10-12 évesek és a kamaszok körében. Nagyon sok az elhízott gyermek. Pedig a gyermekkori kettes típusú diabétesz eddig világszerte ismeretlen volt.

A megelőzés nyilván az egyénen múlik, de tudjuk, hogy a modern világ nem jár éppen élen az egészséges életmód terén. Felkészült az orvostudomány arra, hogy ezt a hatalmas mennyiségű beteget kezelni kell?

Elsődleges megelőzésnek hívjuk, amikor a betegség kialakulását próbáljuk megakadályozni. A cukorbetegségnél - főleg a kettes típusnál - erre kevésbé van lehetőség. Az egyes típusnál folynak bizonyos géntechnológiai fejlesztések, de ez a kisebb rész. A másodlagos megelőzés a betegség lassítását és a szövődmények megelőzését jelenti. Bár rengeteg gyógyszer van, igazán egyik sem alkalmas erre. Ezen a területen igen intenzív kutatások folynak.

Beszámolójában említette, hogy folyamatban van egy szabadalmi bejelentése, amelyből - ha minden jól megy - gyógyszer lesz.

Erről most még nem nagyon beszélhetek. A szabadalmi kérelem beadása folyamatban van. Ennek elfogadása néhány hónap, legfeljebb fél év. Azt követően már lehet publikálni. Remélem, hogy a jövő évi Lendület-beszámolóban már tudok erről konkrétumokat mondani. Nem új gyógyszerről van egyébként szó, hanem egy olyan szerről, amelyet egészen más területen használtak eddig, viszont hatásos a cukorbetegség kezelésében is. De azt ki kell emelnem, hogy ez sem csodaszer. Csak a többi gyógyszerrel ellentétben más mechanizmussal, máshogyan hat.

A teljes interjú a Heti Válasz honlapján

Legolvasottabb cikkeink