• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A béremelési fiaskó súlyos következményekkel járhat

Lapszemle Forrás: HEOL

A kórházban dolgozó műszaki és gazdasági munkatársak eddig nem részesültek az egészségügyben megvalósult béremelésből.

Az egészségügyi ágazat 2013. évi béremelését egyhangúlag üdvözli az Egészségügyi Gazdasági Vezetők Egyesülete (EGVE). A szervezet ugyanakkor felhívja a döntéshozók figyelmét a béremelési elvek bizonyos pontjainak átgondolására, mivel az elképzelésekből kimaradt a gazdasági-műszaki területen dolgozók bérének rendezése. Az állásfoglalással egyetért az egri Markhot Ferenc Kórház vezetése is, amely igyekszik ennek a dolgozói körnek is védeni az érdekeit minden hazai fórumon – olvasható a heol.hu portálján.

A hazai egészségügyi ellátórendszer működtetésével kapcsolatban a Semmelweis Tervben megfogalmazott elvárások kiemelten kezelik a hatékonyságot, a betegellátás biztonságát, a takarékos erőforrás-felhasználást. Ezeknek az elveknek a megvalósítása nehezen képzelhető el az egészségügyi intézmények működtetésében igen fontos munkavállalói csoport, a szakképzett és elkötelezett gazdasági-műszaki szakemberek nélkül. Meglepő módon azonban ezek a dolgozók kimaradtak az egészségügyi ágazat 2013. évi bérrendezéséből. Ez mintegy 23 ezer alkalmazottat érint hátrányosan az országban.

A ténynek az Egészségügyi Gazdasági Vezetők Egyesülete véleménye szerint diszkriminatív az üzenete, és az intézmények működtetésében közreműködő vezetők számára is elfogadhatatlan. Az alacsony bérek miatt ugyanis 2012 óta nagyságrendekkel nőtt az egészségügyben foglalkoztatott, gazdasági-műszaki területen dolgozó szakemberek elvándorlása. Amennyiben ez a folyamat nem állítható meg, e foglalkoztatotti kör létszáma belátható időn belül olyan szintre csökken, amely nehézkessé teszi a kórházak kiegyensúlyozott működését – húzza alá a portál.

A műszaki-gazdasági dolgozók a kórházak háttérországát jelentik, munkájuk nélkülözhetetlen az intézmények működtetésében – mutatott rá Durda Ágnes, a Heves megyei Markhot Ferenc Oktatókórház és Rendelőintézet gazdasági igazgatója, az EGVE tagja, aki rögtön sorolta is milyen területekről van szó: élelmezésügy, munkaügy, pénzügy és számvitel, beszerzés, beruházás, logisztika, karbantartás, intézményüzemeltetés, informatika és irattári ügyiratkezelés, munka- és környezetvédelem, katasztrófavédelem. A Markhot Ferenc Kórházban 244 alkalmazott dolgozik ezen a területen, amely az összdolgozói létszámnak mintegy 17%-a – tette hozzá Durda Ágnes.

Ez a kör intézményi átlagban jelenleg bruttó 155 ezer forintot keres havonta. Kimaradtak a 2012-es ágazati béremelésből, és a jelenlegi javaslat szerint sem számolhatnak növekedéssel – tette hozzá a gazdasági vezető, aki szerint nem jó üzenetet közvetít, ha egy intézményben van egy olyan munkavállalói csoport, amelynek fizetése évek óta nem változik.