• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Ne rohanjunk orvoshoz, ha bőrünkben a kullancs

Lapszemle Forrás: HEOL

Az idei csapadékos időjárás különösen kedvezett ezen élősködők szaporodásának.

Az idei csapadékos tavasz kedvezett a Lyme-kórt is terjesztő élősködők szaporodásának. Tavasszal, kora nyáron ugyanaz a menetrend az infektológián, illetve a bőrgyógyászaton. Tucatjával jelentkeznek a betegek, akiket kullancs csípett meg. Dr. Ládi Éva bőrgyógyász-allergológus és dr. Maszárovics Zoltán infektológus szakorvos szerint, még mindig sok a félreértés a kullancsok eltávolításáról, de a kialakult betegségek kezeléséről is – olvasható a heol.hu portálján.

Nincs olyan nap a szakrendelésen, hogy ne lenne egy-két kullancsos eset – húzta alá dr. Maszárovics Zoltán. Tapasztalatai szerint az elmúlt tíz évben tartósan magas a kullancsok által terjesztett bakteriális fertőzéssel, Lyme-kórral jelentkezők száma a megyében: több százan jelentkeznek a jellegzetes, kokárdaszerű bőrpírral egri szakrendelésükön évente. Sokan azt gondolják, erdei kirándulásokon találkozhatnak a betegséget terjesztő vérszívókkal, ez azonban nem mindig van így. Nem ritka az olyan Lyme-os beteg, akit a városban, akár az egri Érsekkertben csíp meg kullancs.

Sokan nem tudják mit kell tenni, ha kullancsot találnak a testükön. Fontos a mielőbbi eltávolítás, de a csípés után orvoshoz rohanni fölösleges – hívta fel a figyelmet dr. Ládi Éva. A hangsúly az időtényezőn van. Amikor felfedezzük a vérszívót mielőbb húzzuk ki. Nem baj, ha beszakad a feje, az úgyis ki fog lökődni. A lényeg az, hogy minél rövidebb időt töltsön bőrünkbe fúródva ez a vérszívó, minél kevesebb ideje legyen fertőzni. A helyi bőrreakció enyhébb esetben magától elmúlik, nem kíván kezelést. Ritkán allergiás reakció alakul ki, csalánkiütést okoz a kullancs-csípés, ezt már érdemes szakorvosnak megmutatni, ahogy a Lyme-kórt jelző bőrtünet is kezelésért kiállt – húzta alá dr. Ládi Éva.

Ha már bennünk a kullancs, már késő az agyhártya-, agyvelőgyulladást megelőző védőoltást kérni. A Lyme pedig ilyenkor még nem okoz tüneteket és hatékony oltás sincs ellene – tette hozzá Maszárovics Zoltán. Amennyiben néhány hét elteltével piros foltot fedezünk fel a bőrünkön bárhol – nem feltétlenül a csípés helyén – akkor először a háziorvoshoz kell fordulni, mivel az infektológiai szakrendelés beutalóköteles. Az antibiotikumos kezelést szakorvos javaslatára, egyértelműen diagnosztizált Lyme kór esetén kezdik csak el. Megelőzésképpen nincs értelme – jegyezte meg az infektológus szakorvos.