• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A beszállítók már nem tudják finanszírozni a fizetni képtelen egészségügyet

Lapszemle Forrás: vg.hu

Hónapról hónapra megállíthatatlanul nő a kórházak adóssága.

Május végén már több mint 66 milliárd forinttal tartoztak beszállítóiknak. Nem csoda, hiszen bár tavaly októberben 33 milliárd forintos részleges konszolidációról döntött a kormány, a kifizetetlen számlák összértéke már akkor is elérte a 60 milliárd forintot. Egészségügyi beszállító magyar kis- és középvállalkozások tucatjai kerülnek egyre reménytelenebb helyzetbe, mert az alulfinanszírozott kórházak nem tudják fizetni a számláikat. A cégek viszont már nem képesek tovább finanszírozni a magyar egészségügyet. A gyenge forint még kritikusabbá teszi a helyzetet, mert sem a kórházak, sem a beszállítók nem tudják ellensúlyozni az árfolyamveszteségből eredő áremelkedést. Különösen, hogy ez utóbbiaknak általában fél-egy évre előre kiírt tenderen kell meghatározniuk – igencsak nyomott – áraikat – olvasható a Világgazdaság – online oldalán.

Az egészségügyi ellátáshoz szükséges anyagok, eszközök közel 80 %-a importból származik, ami kényszerű drágulást jelent, ám azt képtelenség ellensúlyozni a hat éve változatlan betegellátási alapdíjakból úgy, hogy a finanszírozás elégtelensége és a kórházkonszolidáció elmaradása miatt az intézmények még tavalyról is jócskán hoztak át magukkal kifizetetlen számlákat – nyilatkozta már az év elején a Magyar Kórházszövetség elnöke. Velkey György jelezte: a magasabb önköltség következtében a költségvetési előirányzatok év közben el fognak fogyni.

A kórházi eszközök beszállítóit tömörítő Orvostechnikai Szövetség már az év elején levelet küldött Balog Zoltán emberi erőforrás és Varga Mihály gazdasági miniszternek, azt kérve, hogy az idei esztendőtől ne csupán év végén, hanem évente kétszer kapjanak pluszjuttatást az intézmények, és rajtuk keresztül a beszállítók. A szövetség tavaly októberben pedig azt javasolta, hogy ne a kórházakat konszolidálja, hanem a beszállító cégek követeléseit egyenlítse ki a kormány a tervezett adósságrendezés során.

Az OSZ azzal érvelt, hogy az elmúlt évek konszolidáció során a szállítói tartozások kiegyenlítése során az egyszer használatos, valamint a műtéti eszközöket, gépeket, berendezéseket, illetve a képalkotó-, és labordiagnosztikai kellékanyagokat szállító, informatikai szolgáltatásokat nyújtó cégek általában a fizetési sor végére kerültek.

A kormány egyelőre egyik megkeresésre sem nem válaszolt érdemben, a kilátások nem túl biztatóak – húzza alá a portál, kiemelve azt is: pedig a beszállítók működőképessége miatt sem halogatható a lépés, hiszen a kintlévőségek miatt számos magyar vállalkozás egyre lehetetlenebb helyzetbe kerül. De ennél is fontosabb, hogy az egészségügy cégek általi finanszírozhatósága elérte a határát, mivel a kórházak tartozását már a bankok sem hajlandók faktorálni, azaz, nincs honnan pénzt tenni a rendszerbe. Ez pedig végső soron a betegellátást veszélyezteti.