• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Az új CT felezi a várólistát a győri kórházban

Lapszemle Forrás: kisalföld.hu

Tizenhárom év szünet után újra van saját CT-je a győri kórháznak.

Három éve küzd a kórház azért a gépért, amelyet csütörtökön bemutattak. Hogy érezzük, ez mit jelent: a speciális vizsgálatoknál a felére – egy hónapra – csökkenhet a várólista. Furcsa leírni, de valóban ma már történelem, hogy 1989. június 5-én a győri Petz-kórházba megérkezett az első CT. A gép akkor maga volt a csoda, de tizenkét év után kiszolgálta az idejét: 2001. május 13-án végleg kivonták a forgalomból. A kórház egy ideig még bérelt egy másik gépet, majd szerződést kötött egy külsős céggel, amely mostanáig a vizsgálatokat elvégezte – cserébe az intézmény fizetett ezért – írja a kisalfold.hu portálja.

Magyarország jelenleg legnagyobb „szeletszámú" (160-as) CT-készülékét üzemeltetik tizenkét órában a győri kórházban. Mindez a betegek „nyelvén" azt jelenti, naponta délután négy óráig a sürgősségire érkező betegeket mostantól ez a CT vizsgálja (ha szükséges); ügyeleti időben pedig fele-fele arányban a kórházi, illetve a szomszédos, külső szolgáltató cég gépe végzi a feladatot.

Mivel most már két helyen áll rendelkezésre CT, ezért akár kétszer-háromszor annyi vizsgálatot lehet elvégezni, mint eddig. Ez nem a kórházon, s még kevésbé a gépen múlik – amely egy perc alatt egy 170 centi magas embert tetőtől talpig „átvilágít" –, hanem azon, hogy az OEP mennyi vizsgálatot finanszíroz a kórháznak. Dr. Tamás László János főigazgató a portál erre vonatkozó kérdésére elmondta: „ostromolják" az egészségpénztárat. Annyit azért az intézményvezető is tud tenni, hogy a járóbeteg-ellátásról havonta 2,5–3 millió forintot átcsoportosít erre a célra: ennyivel ki tudják egészíteni az OEP jelenlegi 8 millió forintos keretét.

A gép a piacon lévő technikák egyik legmodernebbje, 3D-vizsgálatra is alkalmas, a legkorszerűbb dóziscsökkentő eljárásokkal szerelték fel. A beteg számára talán a legfontosabb, hogy járó betegként, szakorvosi beutalóra hivatkozva, jelenleg csaknem három hónap múlva kapni időpontot. Ez az idő most egy hónapra csökkenhet.

Csütörtökön „kórházi" nap volt Győrben, a megyei önkormányzat, a győri Széchenyi-egyetem és a Petz-kórház együttműködési megállapodást írt alá. Azt is mondhatnánk, hogy ezzel jelképesen jegygyűrű került a felek ujjára, amely tovább erősíti a már évek óta meglévő együttműködést – jegyzi meg a portál.