• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

A beszállítók partnerségen alapuló megoldást sürgetnek

Lapszemle 2020.02.12 Forrás: mfor.hu
A beszállítók partnerségen alapuló megoldást sürgetnek

Sajtóértesülések szerint a kormányzati oldal célja, hogy a hitelezők mondjanak le a tőkekövetelésük 20%-áról.

Ezen a héten is folytatódnak a Pénzügyminisztériumban a 30 perces tárgyalások a tavalyi kórházi adósságok ügyében a legnagyobb beszállítókkal, a kicsik továbbra sem igen számítanak – nyilatkozta lapunknak Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára az mfor.hu megkeresésére.

Három társszervezetükkel együtt legfrissebb közleményükben kifejtik, hogy partnerségen alapuló, átlátható, hosszútávú megoldást sürgetnek az egészségügyi beszállítók. Mint írják, a korábbi években megszokottá vált kórházi konszolidáció tavaly elmaradt. Jelenleg a Pénzügyminisztérium zárt ajtók mögött, egyenként tárgyal a legnagyobb beszállítókkal a lejárt tartozásokról, akik így már esetenként több mint egy éve várják az általuk leszállított orvosi eszközök és gyógyszerek szerződésben rögzített ellenértékének megfizetését. Sajtóértesülések szerint a kormányzati oldal célja, hogy a hitelezők mondjanak le a tőkekövetelésük 20%-áról. A pénzügyminiszter „meghaladott álláspont”-nak nevezte azt, hogy egyes beszállítók a tőketartozás helyett a késedelmi kamatokról kívánnak egyeztetést folytatni.

A magyar orvostechnikai vállalkozások többségét képviselő szakmai szervezetek számos konstruktív javaslattal fordultak a kormányzati szervek felé a kórházi adósságprobléma kezelése érdekében. Ennek tükrében a beszállítói szervezetek értetlenül fogadták a kormányzati oldal eddigi nyilatkozatait, amelyek tisztázást igénylő elvi kérdéseket vetnek fel. 

...

„A szakmai szereplők régóta azt kommunikálják, hogy először pénzt kell a rendszerbe rakni, utána lehet bármilyen érdemi változás” – reagált Rásky László főtitkár a mai, Portfolió-n megjelent egészségügyi reformtervezettel kapcsolatban. Részben erről szól az anyag, ami meglepő, hiszen pont ezt a 22-es csapdáját nem láttuk feloldhatónak. A kormány azt kommunikálta, addig nem ad pénzt, amíg nincsenek rendszerszintű változások, miközben mindenki tudja, hogy ezekhez pénz kell. A menedzsment-felelősség túlzott hangsúlyozása érthetetlen, hiszen az adós kórházakban költségvetési felügyelő, az egyetemeken kancellár van, az állami egészségügyi intézményeket pedig az ÁEEK felügyeli. A rengeteg testület és pozíció után korántsem biztos, hogy még továbbiakat kell felállítani a reform jegyében? Jó, hogy megszületett a tervezet, de kockázatot jelent, hogy miközben tizedik éve ez a kormány van hatalmon, méghozzá 6-7 éve elég széles erőforrások birtokában, akkor kezdünk el egy ilyen reformot, amikor gyülekeznek a viharfelhők" - teszi hozzá a főtitkár.

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink