• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Még nem alkalmazzák a kórházi anyanyelvhasználati törvényt

Hírek 2020.02.12 Forrás: MTI
Még nem alkalmazzák a kórházi anyanyelvhasználati törvényt

2 éve hatályos Romániában a törvény, amely a kisebbségek anyanyelvét ismerő személyzet alkalmazására kötelezi a kórházakat.

A két éve hatályos kórházi anyanyelvhasználati törvény alkalmazására szólította fel Romániában a Nép Ügyvédjének (ombudsman) hivatala az egészségügyi minisztériumot - közölte kedden a Maszol.ro hírportál.

Molnár Zsolt ombudsman-helyettes a Maszolnak nyilatkozva elmondta: a február 7-én megfogalmazott "ajánlást" megelőzően a hivatal tavaly szeptemberben magyarázatot kért a szaktárcától, hogy miért nem dolgozott ki végrehajtási útmutatót a 2017-ben elfogadott törvény alkalmazásáról. A minisztérium válaszában arra hivatkozott: nincsenek még információik, hogy hány egészségügyi intézményben kell biztosítani az anyanyelvhasználati jogot és ehhez hány - a kisebbségek nyelvét ismerő - személyt kell alkalmazni. Ezt követően az ombudsmani hivatal felszólította a minisztériumot a szükséges adatok összegyűjtésére. A szaktárca szerint az adatgyűjtés folyamatban van, de arra nem adott egyértelmű választ: elkülönítették-e a törvény alkalmazásához szükséges fedezetet a 2020-as költségvetésben.

Az ombudsmani hivatal nem adott határidőt a minisztériumnak az ajánlásokban foglaltak teljesítésére. Ezt Molnár Zsolt a politikai bizonytalansággal magyarázta. "Nehéz a kormánnyal egyeztetni, gyakran cserélődnek a miniszterek. Ám az ajánlás kibocsátása a hivatalunknak lehetőséget biztosít arra, hogy ehhez a kérdéshez folyamatosan visszatérjünk. S ha majd a minisztériumnak lesz egy stabil vezetője, vissza is térünk a témára" - jelentette ki a nép ügyvédjének helyettese. Hozzátette, ha a miniszter nem az ajánlásaiknak megfelelően jár el, a kormányfőhöz fordulnak az ügyben.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) által kezdeményezett jogszabály a kisebbségek anyanyelvét ismerő személyzet alkalmazására kötelezi a kórházakat és szociális egészségügyi intézményeket azokon a településeken, amelyekben az illető kisebbség tagjainak száma meghaladja az ötezret, vagy számarányuk eléri a húsz százalékot. A Bukarestben jelenleg kormányon lévő Nemzeti Liberális Párt (PNL) két másik jobbközép párttal együtt 2017-ben alkotmányossági óvást emelt a jogszabály ellen, mivel szerintük sérti a törvény előtti egyenlőséget, és többletköltségeket ró az önkormányzatokra anélkül, hogy gondoskodna a finanszírozási forrásokról. Az alkotmánybíróság elutasította kifogásaikat, így a törvény 2018-ban hatályba lépett.

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink