• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A betegek gyógyulását segíti a fiatal kutató

Lapszemle Forrás: baon.hu

Gieszinger Péter már a középiskolában kitűnt tanulmányi és sport eredményeivel.

Péter középiskolai időszaka alatt kétszer nyerte el a „Jó tanuló, jó sportoló díjat", valamint egyszer a „Pro Excellentia" díjat, amit azok a diákok kapnak, akik középiskolai tanulmányaikat végig kitűnő eredménnyel zárták. Már a gimnáziumban nagy érdeklődést mutatott a természettudományos tantárgyak iránt, ezek közül is kiemelkedett a biológia és a kémia. 2011 elején döntötte el, hogy a Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Karára szeretne járni, mivel nagy lehetőséget látott a gyógyszerész pályában – írja a baon.hu portálja.

A labdarúgáshoz szegedi egyetemistaként sem maradt hűtlen, ám energiáit elsősorban tanulmányaira fordította, melynek középpontjába a gyógyszerkutatás került. A diplomaszerzést követően is az SZTE Gyógyszertechnológiai Intézet Nanotechnológiai Kutatócsoportjában szeretné folytatni munkáját és PhD fokozatot szerezni.

A középiskolában tudtam, hogy olyan hivatást szeretnék választani, amelyben találok magamnak kihívást. Azt gondolom, hogy a gyógyszerészet tipikusan ilyen. Nagyon összetett, folyamatosan fejlődő terület és mindig lehet fejleszteni a megszerzett tudást. Az pedig, hogy ezzel más emberek életét „tehetem könnyebbé" csak még egyszerűbbé tette a választásomat – idézte az öt évvel ezelőtti választás előzményeit Gieszinger Péter.

Ambrus Rita adjunktus asszony még középiskolásként vezetett körbe a karon, ami nagyban segített a döntésben, hogy gyógyszerész legyek. Már édesanyáink révén ismertük egymást korábban, ők is hasonló „főnök-beosztott" viszonyban voltak, de emellett jó barátság is kialakult közöttük – mesélt a mélyebben gyökerező a tanár-hallgató kapcsolatról, ami időközben munkatársi viszonnyá alakult.

A sors szerencsésen úgy hozta, hogy az SZTE Gyógyszertechnológiai Intézet Nanotechnológiai Kutatócsoportjában végzek tudományos diákköri munkát, Ambrus Rita irányításával. A kutatócsoport fő célkitűzése nanotechnológiai eljárások alkalmazásával a hatóanyagok fizikai-kémiai-biológiai sajátosságainak befolyásolása, ezáltal alternatív gyógyszerbevitel (orron vagy tüdőn keresztül) megvalósítása. A kutatócsoportban Révész Piroska professzor asszony irányításával számos diákköri és PhD munka folyik és a csapat tagjai együtt dolgoznak a hazai gyógyszeripar jeles képviselőivel is – beszélt a kutatómunkáról Péter, aki az egyetemi évek alatt is folyamatosan 4-5-ös szint között tartotta a tanulmányi átlagát.

Nem célom az, hogy elhagyjam Magyarországot, szeretek itt élni. Természetesen amennyiben visszautasíthatatlan ajánlatot kapnék külföldről, szívesen kipróbálnám magam. Nagy álmom például, hogy egy tengerparti városban éljek néhány évig, de ez rengeteg dolog függvénye. A jövőben PhD fokozatot szeretnék szerezni a Gyógyszertechnológiai Intézetben, ahol nagyon megszerettem a közösséget és látom a munkában rejlő lehetőségeket. A PhD tanulmányok révén mód van arra, hogy a kutatócsoport nemzetközi kapcsolatait kihasználva, külföldön is végezhessek kísérletek és újabb szemléletre tegyek szert.