• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Az okostelefonok hatása az emberi kapcsolatokra

Lapszemle Forrás: atv.hu

A kapcsolatoknak – ha túlélték a számítógép és a mobiltelefon dömpingjét – kegyelemdöfést jelenthet az okostelefonok térhódítása.

Kísérletek bizonyítják – ilyen volt a Virginia Tech Egyetem kutatása is 2014-ben –, hogy ha valaki előveszi és kiteszi az asztalra a telefonját, már az is zavarólag hat az egymásra való odafigyelésben, hiszen az illető „fél szemmel" úgyis a rezgésekre figyel. Ez a magatartás a közeli ismerősöket, családtagokat különösen irritálni szokta - írja az atv.hu.

A Psychology Today szakportálon 2013-ban jelent meg Dale Archer pszichiáter sokat hivatkozott cikke az okostelefon-függésről, más néven nomophobiáról. Az írás szerint a probléma az amerikaiak 40 százalékát érinti, akiknek a telefon, tablet vagy más technikai eszköz nem csupán egy személyes tárgyat, hanem a legjobb barátjukat jelenti. A tenyerükből irányítják vele a magánéletüket, munkájukat, pénzügyeiket, szelfizgetnek, aktív részesei a közösségi médiának, folyamatosan figyelik és küldik az üzeneteket.

Az okostelefon a hálószobákba is bekerült, mivel a 18–34 éves amerikaiak ötöde még intim együttlét során is használja, 12 százalék zuhanyozás közben sem hagyja abba a telefonozást, 50 százalék pedig vezetés közben is nyomkodja, ami hatszor veszélyesebb, mint az alkoholos befolyásoltság.

Az okostelefon egyfajta lelki társsá vált, elvesztése a legjobb barát elvesztésével ér fel – írja Dale Archer. A pszichiáter szerint bár a mentális betegségek hivatalos listáján nem szerepel a nomophobia, az okostelefonok – vagy azok hiánya – által okozott szorongásos tünetek mégis nagyon is valóságosak.

Magyarországon az okostelefon-függés inkább a szülők vagy pedagógusok problémájaként jelenik meg, hiszen itt még csak most van fellendülőben az okostelefon divatja, és főleg a tizen- és huszonévesek körében. Az sem valószínű, hogy kimondottan ilyen panasszal fordulna bárki is pszichológushoz, azonban szorongásos tünetek, stressz velejárójaként könnyen felmerülhet az állandó, kényszeres telefonhasználat – fejtette ki a Heteknek Reményiné Csekeő Borbála pszichológus, a Kék Vonal segélyközpont munkatársa. Elmondása szerint a hozzájuk befutó hívások során ez a probléma nem szokott közvetlenül felmerülni, viszont számos tinédzserpanasz – ilyen például az iskolai zaklatás – hátterében ott van az online jelenlét mennyisége és minősége is.