• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A bíróság elé citálták Pintér Sándor minisztériumát

Lapszemle MA 06:06 Forrás: ATV
A bíróság elé citálták Pintér Sándor minisztériumát

Rétvári Bence annyit elárult, hogy16 vádemelés alapján három elmarasztaló ítélet született.

A strasbourgi bíróság vizsgálja a magyar orvosok titkosszolgálati megfigyelését, amit rendőrségi törvény tesz lehetővé. Ugyanis a szolgálati jogviszony hatálya alá eső egészségügyi dolgozók esetében bekamerázhatják az otthonukat, lehallgathatják a telefonjukat, követhetik őket az utcán. Az MSZP emiatt eljárást kezdeményezett, írja az atv.hu. 

Szelényi Zoltán orvos, az MSZP egészségügyi szakpolitikusa azt írja:  2021 márciusában döntés elé állította a Kormány az egészségügyi dolgozókat: vagy aláírják a szolgálati jogviszonyról szóló szerződést, vagy elvesztik állásukat a közfinanszírozott egészségügyben. Az új szerződés a vezényelhetőség, a fizetett szabadság korlátozása mellett tartalmazott egy rejtett „meglepetést” is, amely a jogban járatlan egészségügyiek figyelmét nyilván elkerülte. Ez pedig a rendőrségi törvényből idézett megbízhatósági eljárás alá vonhatóság. Konkrétan évente három alkalommal előzetes figyelmeztetés nélkül titkosszolgálati módszerekkel megfigyelhetők a jogviszony hatálya alá eső egészségügyi dolgozók. Bekamerázhatják az otthonukat, lehallgathatják a telefonjukat, követhetik őket az utcán.

Az ügyben 2021 júniusában orvosként panaszt tettem az Alkotmánybíróságnál. Hiszen az eljárás súlyosan sérti az emberi méltóságot, a magán- és családi élethez való jogot, valamint a személyes adat védelméhez való jogot. Félelemkeltő és indokolatlan az egészségügyi dolgozók számára, hiszen a munkájukkal kapcsolatos bármilyen információ megfigyelés nélkül is hozzáférhető – fogalmazott a politikus, aki szerint az Alkotmánybíróság cinikus érvrendszer alapján utasította el a panaszát. 

Az MSZP  kérdéssel fordult Pintér Sándor belügyminiszterhez, hogy megtudja, hány lefolytatott megbízhatósági eljárásból született vádemelés. Válaszában a miniszter államtitkára, Rétvári Bence annyit elárult, hogy16 vádemelés alapján mindössze 3 elmarasztaló ítélet született. 

Tehát a Belügyminisztérium is elismeri, hogy csekély számú esetben bizonyult sikeresnek az emberi jogokat sértő eljárás. Ezekben az esetekben is elegendő lett volna az egyszerű büntetőeljárás. Egyértelműen látszik, hogy a megbízhatósági eljárást a Kormány csak vegzálásra és nyomásgyakorlásra használja, amit az is igazol, hogy Rétvári Bence nem merte megmondani, hogy 2020 óta egyébként összesen hány ilyen vizsgálatot folytattak le, és azok során milyen eszközöket használtak – szögezte le Szelényi Zoltán traumatológus főorvos, orvos-közgazdász.