• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

A bohém professzor érdekli a szobrászt

Lapszemle Forrás: delmagyar.hu

Alig két hónapja van a megvalósításra.

Amint meglátta a Dugonics teret, tudta, hogy Szent-Györgyi Albert-szobrát a rektori lépcsőjére állítja – árulta el a pályázat mátészalkai győztese. Aláírta szerződését az önkormányzattal a mátészalkai Bíró Lajos, hogy bruttó 6,5 millió forintért elkészíti Szent-Györgyi Albert Dugonics téri szobrát. Az 54 éves szobrász még egy terepszemlét tartott, lemérte a rektori hivatal előtti lépcsőt, ahová az alkotása kerül. A város alig két hónap múlva, a Nobel-díjas tudós születésének 120. évfordulójára, szeptember 16-án avatja fel a szobrot – írja a delmagyar.hu portálja.

Finn feleségemmel, Sirpa Ihanusszal együtt a budapesti képzőművészeti főiskolán tanultunk, mindketten szobrászok vagyunk, kicsit Budapesten élünk, de leginkább Mátészalkán, és ott van a műhelyünk is – árulta el magáról a művész, aki azért pályázott, mert Szent-Györgyi Albert, a bohém mentalitású tudós személyisége nagyon érdekli, másrészt ő is Rotary-klubtag, mint a kutató volt.

Bíró Lajos prózai választ adott arra, miért is állította Szent-Györgyit a rektori hivatal lépcsőjére. Amikor eljött helyszíni szemlét tartani, mindjárt ez volt az első gondolata. Bár a pályázat azt írta elő, hogy igazodni kell a közeli parktükörben álló két és fél méteres József Attilához, és a rektori bejárat másik oldalán lévő parktükörbe kell állítani a szobrot. De annak a parktükörnek domború a felülete, egy álló figura megdőlne rajta. Ráadásul nem találta méltó háttérnek a mögötte lévő trafóházszerű építményt és a biciklitárolót. De ha az egyetemi épületet fotózza valaki, mindjárt kapcsolódik hozzá az egykori rektor alakja, mellé lehet állni, vele együtt fényképezkedni – húzta alá a szobrászművész, akinek országszerte 93 köztéri alkotása látható, megyénkben pedig egy, az ópusztaszeri Báthory István erdélyi fejedelem portréja.

Nehogy kizárjanak a pályázatból, két talapzattal adtam be a pályaművemet, egyet a kiírás szerint és egyet, ahogy én szeretném. Az utóbbi nyert. Kevés a pénzkeret, egy mellszobor ára, és az idő is sürget, de ha egészség lesz, és a jóisten is úgy akarja, meg lehet csinálni. Az a szerencsénk, hogy saját öntőműhelyünk van, és olyan a technológiánk, amivel spórolni tudunk. Nem mindig a pénzt kell nézni. A pipát tartó egész alakos Szent-Györgyi 185-190 centi magas lesz, és bronzból készül – mondta Bíró Lajos, hozzátéve azt is, ez lesz a presztízsszobra.

Legolvasottabb cikkeink