• nátha
  • A vírus, amit a kisgyerekes szülőknek fontos ismerniük

   A vírus, amit a kisgyerekes szülőknek fontos ismerniük

  • Nátha, megfázás: mikor forduljunk orvoshoz?

   Nátha, megfázás: mikor forduljunk orvoshoz?

  • A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

   A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

  • Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

   Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

A civilek már több mint 300 ágyat osztottak szét a kórházaknak

Lapszemle 2019.02.03 Forrás: 444.hu
A civilek már több mint 300 ágyat osztottak szét a kórházaknak

Az "Ágyat az anyáknak!" akció szervezőinek célja, hogy a beteg gyermekük mellett éjszakázók ne a földön aludjanak.

"Nem tűrjük tovább, hogy az Anyákat, a Lányainkat a földre kényszerítsék! Itt az ideje észhez térnie mindenkinek! Ez így nem maradhat!" - fakadt ki a 444-nek eljuttatott nyílt levelében Orosvári Zsolt, a "Ágyat az anyukáknak" nevű jótékonysági akció kitalálója.

Elképesztő sikert ért el tavaly december eleje óta Orosvári, aki azért kezdett önkéntes jótékonysági akcióba, mert amikor 2018. őszén a kislánya egy kontrollvizsgálat miatt a kórházban aludt, az apa azzal szembesült, hogy akinek nem fizetős szobában gyógyul a gyereke, mint neki, az kénytelen a földön aludni mellette, sőt olyan anyát is látott, akinek álmában megégette az arcát a radiátor forró csöve.

Orosvári ezek után az Anyák az anyákért alapítvánnyal összefogva online gyűjtésbe kezdett, miközben letárgyalta egy forgalmazóval, hogy kedvezménnyel vásárolhasson tőlük nagy mennyiségben tábori ágyakat, hogy azokat később szétosztogassa a rászoruló kórházi osztályok között. Előbb csak Fejér megyét célozta volna meg, de hamar kiderült, hogy a probléma országos.

A 444 tudomása szerint február első hétvégéjéig durván 4 millió 800 ezer forintot sikerült gyűjteniük, amiből majdnem kerek 4 millióért vettek eddig ágyakat, amikből eddig több, mint 300 darabot osztottak szét vidéki és fővárosi kórházak között. Az ágyak kiszállítása hétfőn folyatódik, a héten el fognak jutni a 350. kiosztott példányig.

A magyar állam, azon belül az egészségügyet felügyelő EMMI az akció kezdetén válaszolni sem volt hajlandó az önkéntesek megkereséseire. Orosvári elbeszélése szerint ez csak azután változott meg, hogy a Facebookra elkezdett szívszorító fotókat posztolni az embertelen körülményekről, miközben személy szerint intézett szóbeli kihívást az EMMI vezetői felé. Orosvári első körben annyit szeretett volna elérni, hogy az EMMI az illetékes osztályok főnővéreinek segítségével gyűjtse össze, hogy melyik kórháznak hány vendégágyra lenne igénye. A jó értelemben vett személyeskedés végül eredményesnek bizonyult, és tudomásunk szerint január utolsó hetében meg is érkezett egy Excel-táblázat az EMMI-től, benne az országos igényekkel. Orosvári és a vele szövetkező Anyák az anyákért alapítvány most dolgozza fel ezt.

Igen, jól érted: a magyar állam, hiába folyik hónapok óta az akció, és hiába derült ki, hogy néhány millió forintból milyen nagy eredményeket lehet elérni ezen a fronton, mostanáig nulla forinttal és egy táblázattal járult hozzá az embertelen helyzet felszámolásához.

További részletek a weboldalon.

Legolvasottabb cikkeink