• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A Covid-19 növelte a cukorbetegség kialakulásának kockázatát

Lapszemle MA 05:36 Forrás: MedicalOnline
A Covid-19 növelte a cukorbetegség kialakulásának kockázatát

A Covid-19 diagnózisát követő időszakban nőtt a cukorbetegség incidenciája, de az oltások ezt a hatást jelentősen csökkentették.

Egy több millió fő adataira kiterjedő kutatás szerint a Covid-19 diagnózisát követő időszakban nőtt a cukorbetegség incidenciája, de az oltások ezt a hatást jelentősen csökkentették - olvasható a medicalonline.hu-n.

A The Lancet Diabetes & Endocrinology folyóirat augusztusi számában jelent meg a University of Bristol kutatóinak cikke, amelyben a Covid-19 és a különböző típusú cukorbetegségek (1-es és 2-es típusú, terhességi és nem specifikus típusok) incidenciájának változását, illetve az oltások erre gyakorolt hatását vizsgálták.

A világjárvány során több mint 700 millió ember fertőződött meg a SARS-CoV-2 vírussal, és több olyan jelentés, beszámoló érkezett az egészségügyi hatóságokhoz, amelyek szerint a 2-es típusú cukorbetegség incidenciája a fertőzést követően 30-50%-os növekedést mutat, ami közegészségügyi aggályokat vet fel.

Három tanulmány is foglalkozott az 1-es típusú cukorbetegség és a SARS-CoV-2 közötti asszociáció felderítésével, de ezek nem mutattak ki kapcsolatot. Ezen felül továbbra is tisztázatlan volt, hogy a cukorbetegség incidenciájának növekedése csak rövid távú hiperglikémiát okoz, vagy hosszú távú hatásai is lehetnek, mivel a legtöbb tanulmány a Covid-19 után csak egy rövidebb időintervallumban vizsgálta a cukorbetegség előfordulásának változását. A Covid-19 súlyossága és a védőoltás valószínűleg befolyásolja ennek kimenetelét, de korábban csak egyetlen tanulmány értékelte a védőoltás hatását a Covid-19 utáni cukorbetegségre.

...

Az eredmények szerint a Covid-19 diagnózisát követő cukorbetegség korra és nemre standardizált incidenciája magasabb volt az oltatlan kohorszban, mint az oltás előtt megfertőződő és az oltott kohorszban. A cukorbetegség kialakulásának kockázata nagyobb volt a Covid-19-vel kórházban ápolt betegek körében. Az oltás előtti kohorszban 145 323 betegnél voltak 2-es típusú cukorbetegség diagnózisára vonatkozóan utánkövetési adatok, amelyek 61,6%-ban tartós diabéteszt jeleztek. A tartós cukorbetegség incidenciája a Covid-19 miatti kórházi kezelés után valamivel magasabb volt, viszont a terhességi cukorbetegségben nem figyeltek meg szignifikáns növekedést. Az egyéb, nem specifikus diabétesztípusok előfordulási aránya is emelkedett, különösen a Covid-19 miatti hospitalizációt követően.

További részletek a vikkben.