• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

   Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

  • 10 dolog, amit mindenkinek tudnia kell a melanomáról

   10 dolog, amit mindenkinek tudnia kell a melanomáról

  • A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

   A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

 • egynapos sebészet
  • Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

   Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

  • Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

   Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

  • Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

   Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

A Covid-ellátás mellett az akut gerincsebészet is zajlik

Lapszemle 2020.11.12 Forrás: Info Rádió - Aréna

Varga Péter Pál mulasztásnak tartja, hogy május vége óta nem képezték ki szakápolók tömegeit a lélegeztetőgépek kezelésére. 

Üdvözli a szigorító rendelkezéseket dr. Varga Péter Pál, a Budai Egészségközpont igazgatója, derült ki az Info Rádió Aréna című műsornak adott interjújából. Mint hangsúlyozta, a járvány jelenlegi szakaszában a megelőzés az egyetlen hatékony eszköz, amit fel lehet használni  társadalmi szinten a járvány ellen. A kontaktusok számának csökkenése kedvező hatású lesz azzal együtt, hogy a személyi higiénia, mint a gyakori kézmosás, a maszkhasználat nagyon fontos. A mi ellátórendszerünknek is szembe kell néznie a világjárvánnyal, fogalmazott, s úgy vélte, a személyzeti kérdés fogja eldönteni, hogy a járvány elleni küzdelemben képesek leszünk győzni vagy sem.

A személyzet felkészültségével kapcsolatban megjegyezte: mulasztásnak tartja, hogy május óta nem sikerült szakápolók tömegeit kiképezni a lélegeztetőgépek használatára. Sok faktor által terhelt egészségügyi személyzet harcol a vírus ellen, és vezetőként egyik feladata, hogy a kollégáiban tartsa a lelket. Egyrészt azokban, akiket elvezényeltek, és azokban is, akik hétfőn elkezdték a covidos ellátást. Biztos benne, hogy sok túlóra, rengeteg munka vár a maradókra, ezért nagyon sok energiát kell a vezetőknek arra fordítaniuk, hogy a kollégák "harcképességét" fenntartsák. Ilyen körülmények között is helyt kell állniuk, hiszen országos kötelezettséggel akut és sürgősségi ellátást kell biztosítaniuk. Halaszthatatlan például annak a 11 éves kislánynak a műtéte, aki súlyos gerincdeformitással küszködik olyannyira, hogy légzési nehézségei vannak, míg egy fiatalembert azért kell akut műteni, mert lebénulhat, sőt életét is veszítheti gerincfertőzés miatt. Ebből is látható, hogy párhuzamosan zajlik az általa vezetett intézetben a Covid elleni küzdelem, másfelől pedig  alapfeladatukat, a gerincsebészeti ellátást is elvégzik. 

A teljes interjú itt hallgatható meg. 

Legolvasottabb cikkeink