• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Húszezer Covid-beteg juthat favipiravirhoz

Gyógyszerpiac 2020.11.12 Forrás: Weborvos Szerző:
Húszezer Covid-beteg juthat favipiravirhoz

Az eredetileg influenza ellen fejlesztett széles spektrumú antivirális szer hatásosnak bizonyul a koronavírus ellen.

A koronavírus-fertőzés középsúlyos szakaszában alkalmazható, már ismert, de más betegségek gyógyítására fejlesztett gyógyszerek közül főként a favipiravirra fókuszált Keserű György Miklós gyógyszerkutató vegyész, az MTA levelező tagjának előadása a Magyar Tudomány Ünnepe sorozatban kedden a Vírusellenes terápiás lehetőségek a Covid-19-fertőzés kezelésére címmel. 

Mivel a korábban ismeretlen Covid-19-fertőzés tömeges megbetegedést okoz, ez arra (is) ösztönzi a gyógyszerkutatókat, hogy az időigényes (8-10 év) új gyógyszer fejlesztése helyett a meglévő gyógyszerkincshez nyúljanak. Ezek újrapozícionálását jogszabályok teszik lehetővé. Jelentősen rövidül a fejlesztés, mert a preklinikai szakasz el is hagyható, s elegendő a hatékonyság bizonyítása koronavírusos betegeknél. Vizsgálják az indikáción túli (off label) alkalmazást és az indikáció kiterjesztésének lehetőségét. Az előbbire példa a remdesivir és a favipiravir alkalmazása. A fertőzés főként korai és középsúlyos szakaszában alkalmazhatók (a tünetek megjelenésétől számított 7-10 napon belül) a legnagyobb sikerrel., mert ez a két szer mutatkozik hatásosnak a vírus szaporodásának megakadályozására, mutatott rá a gyógyszerkutató. 

A remdesivirt eredetileg a Hepatitis C, az Ebola, a Marburg-vírus ellen fejlesztették, ám nem bizonyult ellenük hatásosnak, ugyanakkor a Covid-fertőzésben igen. A betegek a kórházi ellátás során intravénásan kapják a klinikai tesztekkel igazoltan hatásos szert, ami középsúlyos, akár súlyos fertőzéskor is eredményesnek bizonyul.

Szintén vírusellenes szer a favipiravir, amelyet 2014-ben Japánban törzskönyveztek az influenza A és B vírusa ellen. A széles spektrumú antivirális szer ezen túl az Ebola, a nyugat-nílusi láz elleni is hatékonynak bizonyult. Előnye, hogy tabletta formájában (eddig ez az egyetlen ilyen szer a palettán) alkalmazható, és így nem kell hozzá feltétlenül kórházi ellátás - egyes országokban, például Oroszországban, Indiában engedélyezték kórházon kívüli szedését.

Mindkét szer hatásmechanizmusa rendkívül hasonlít egymáshoz: gátolják a vírus szaporodását azzal, hogy hamis jelzésként beépülnek a vírus RNS-ébe (örökítőanyagába).

A favipiravirral kapcsolatban jelenleg 35 klinikai vizsgálat zajlik a világ 24 országában, köztük hazánkban is. Az év eleji kínai, reményt keltő eredmények nyomán indultak el a hazai vizsgálatok is azzal a céllal, hogy újrapozícionálják a gyógyszert. A klinikai vizsgálatok során egy magyar és egy japán fejlesztésű molekulát elemeznek a kutatók. Cél a Covid-beteg számára a független, biztonságos hazai gyógyszerellátás megteremtése, amit jelenleg három, az ITM által támogatott projekt szolgál, beleértve az előbb említett két klinikai vizsgálatot.

Bár a molekula egyszerű, a fejlesztésben sok a kihívás, hogy a legjobb minőségű, legbiztonságosabb szert tudják előállítani. Nehezíti a fejlesztést a világban mutatkozó óriási kereslet, emiatt ugyanis szinte minden alapanyag hiányzik a gyógyszermolekula előállításához. Nem véletlen, hogy izgatottan várták a kutatók a – Külügyminisztérium segítségével – Pekingből légihídon érkező Wizz Air-t, amely az első gyártáshoz az alapanyagot hozta. A Természettudományi Kutatóközpont 10 grammot, az EVI Zrt. 500 grammot, míg a Richter 15 kilogrammot tudott előállítani kapszula formájában, derült ki az előadásból.

Az OGYÉI engedélyével off label indikációban elérhető a terápia a vizsgálatok befejeződése előtt is, és a favipiravir szerepel a Magyar Koronavírus Kézikönyvben. Amíg hazai gyártásban nem tudják biztosítani a szükséges mennyiségű gyógyszert, addig külföldről – Kínából és Japánból – is hoznak a medicinából. Kínából november 8-án érkezett, Japánból november 15-én fog érkezni egy-egymillió tabletta. A beszerzéseknek köszönhetően Keserű György Mikós szerint 20 ezer beteg kezelése valósulhat meg.

A gyógyszer klinikai vizsgálata során nem alkalmaznak vakpróbát – etikátlan is lenne –, vagyis placebót egyetlen beteg sem kap. A hatásosság igazoláshoz ugyanis elegendő, hogy a vizsgálat során a betegek egyik csoportja kapja a szert. A favipiravir előnye, hogy mellékhatások tekintetében már tesztelt gyógyszer. Több ezer betegnél alkalmazták korábban, például 2015-ben hazánkban is. Ami biztos: terhesség és szoptatás idején nem alkalmazható -  erre állatkísérletek figyelmeztettek. 

Felvetődött, hogy egészségügyieknek megelőzési céllal adjanak a szerből. A prevencióra példa az USA, ám ott nem az egészségügyben dolgozók körében, hanem az idősotthonok lakóinak adják. Egyelőre tudományos válasz még nincs ezen alkalmazási formára.

Legolvasottabb cikkeink