A csapvíz minőségét a szolgáltató és a tisztiorvosi szolgálat is folyamatosan vizsgálja, a nap 24 órájában felügyeli.
A csapvízről, az ásványvízről és a szennyvízről tartottak tájékoztató fórumot a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara egri Energia Infó Pontjában. Malik István, a Heves Megyei Vízmű Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese ismertette, milyen minőségi követelményeknek kell megfelelnie a csapvíznek, mit tartalmaz, hogyan jut el a fogyasztókhoz. A csapvíz a leginkább ellenőrzött élelmiszer, szigorú előírásoknak kell megfelelnie. A vezérigazgató-helyettes arra is felhívta a figyelmet, hogy míg az otthonába mindenki tiszta vizet kap, jó volna, ha mindenki minél tisztábban engedné tovább – olvasható a heol.hu portálján.
Olyan szennyező anyagokat, mint a sütőolaj, nem szabad a csatornába önteni, mert dugulást okoznak, s károsítják a rendszert, de a tisztítótelepek hatékonyságát is rontják.
Malik István elmondta azt is, a múlt heti kánikula idején jelentkezett többlet vízigény a háztartásokban, azóta azonban a vízfogyasztás visszatért az átlaghoz. Az országban egyre növekvő ásványvíz-fogyasztás nem mérsékli észrevehetően a csapvíz felhasználását.