• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A cukorbetegek új gyógyszertámogatási rendszere

Lapszemle Forrás: Kisalföld

Az analóg intenzív inzulinkezelési formák 100%-os támogatását kötötték feltétekhez.

A sajtóban és a médiában napvilágot látott hírek nem mindig tükrözték a valóságot azokról a változásokról, amiket az egészségügyi kormányzat hajtott végre a cukorbetegek gyógyszertámogatási rendszerében az utóbbi félévben. Ezért a Kisalföld összefoglalta a jelenleg érvényes szabályokat: ami maradt és ami változott.

A legújabb rendelet a szakmai és a civil szervezetek hathatós közbenjárására sokkal betegcentrikusabb lett az év elején kihirdetetthez képest, de nem tért vissza mindenben az 2011-ig érvényes gyakorlathoz. Az egyetlen lényeges változás az, hogy az intenzív inzulinkezelés keretében alkalmazott analóg inzulinok 100%-os térítéssel történő felírását egy év után feltételekhez kötötte és az erre szóló szakorvosi javaslat megújítását a korábbinál gyakrabban, félévente rendelte el.

Ami változatlan maradt
A 2-es típusú cukorbetegek részére a két alapvető fontosságú tablettát, a metformint és a szulfanilureákat a háziorvos változatlanul általános jogcímen korlátozás nélkül felírhatja. A diabetológiai szakellátó hely szakorvosa által javasolható 50-70%-os támogatásban részesülő, új, modern és hatékony tablettákhoz való hozzájutás módja nem változik.

Az összes humáninzulin hazánkban eddig is és ezután is 100%-os támogatásban részesül, ezen a téren tehát semmilyen módosítás nem történt. Ebbe a csoportba tartoznak a főétkezések előtt fél órával adott „gyorshatású", az este 10 órakor, lefekvés előtt adott „közepes hatású" inzulinok, valamint az ezekből különböző arányban összeállított, naponta kétszer adandó „keverék" inzulinok. Ezek esetében csak dobozdíjat kell fizetni.

Az új rendelet nem érintette azokat az inzulinanalógokat sem, amelyek eddig is térítéssel voltak hozzáférhetők. A tablettás kezelés mellett adott napi egyszeri, hosszú hatású analógok továbbra is 50%-os, a napi kétszeri humán-keverékinzulin után bevezetett analóg keverékek továbbra is 90%-os térítéssel rendelhetők.

A fenti esetek mindegyikében a diabetológiai szakellátó hely szakorvosa által kiállított felírási javaslat változatlanul egy évig érvényes.

Ami megváltozott
Ami a legnagyobb vihart kavarta, az, hogy az analóg intenzív inzulinkezelési formák (3 étkezési ultragyors, a nap folyamán egy vagy két alkalommal analóg bázisinzulin) esetén a kezelés 100%-os térítéssel való folytatását egy év után, 2012. július 1-jét követően feltételekhez kötötték. Az új rendelet szerint a 100%-os támogatottság 2012. július 1. után intenzív analóginzulin-kezelés esetén csak abban az esetben maradhat meg továbbra is, ha az adott terápia elérte célját, vagyis a vércukorértékek elmúlt 3 hónapi átlagát tükröző HbA1c-érték egy megadott szint (8%) alá csökken. Ezt két egymást követő HbA1C-vel kell bizonyítani a megújítást megelőző fél évben.

Hogy történik az analóg inzulinok megújítása?
2012. július 1-jétől az analóg inzulinok egy év utáni intenzív kezelési formában történő felírásának 100%-os térítéssel történő folytatásához az ezt megelőző fél éven belül legalább két 8% alatti Hba1c szükséges. A diabetológiai szakellátó hely szakorvosa által kiállított javaslat időtartama lecsökken fél évre. Tehát nagyon fontos az, hogy ezután az ilyen kezelésben részesülőknél a HbA1c-értéket 3 havonta meghatározzák, mivel a rendelet fél éven belül két 8% alatti HbA1c-vizsgálatot szab meg a mindenkori folytatáshoz.

Mi van akkor, ha magasabb a hba1c 8%-nál?
Ilyenkor a beteg két lehetőség között választhat: 1. Ha folytatni kívánja megszokott kezelését, akkor az eddigi ingyenesség helyett 50%-os térítési díj ellenében juthat hozzá korábbi inzulinjaihoz. Ez bizony jó néhány ezer forint pluszköltséget jelenthet havonta. Pl. 3x10 egység gyors és 20 egység hosszú hatású, analóg inzulin havi összköltsége 50%-os támogatás mellett kb. 6000 forint. 2. A beteg átállítható hagyományos humán intenzív kezelésre is. Ezt változatlanul ingyenesen kaphatja, de egészen más életrendmódra kell áttérni. Ennek elsajátításában a diabetológiai szakellátó helyek munkatársai fognak segíteni. A háromszor adott gyors hatású „hagyományos" inzulin beadása után az étkezéssel fél órát várni kell.

Az ilyen kezelésnél három étkezés nem elegendő. A főétkezések közti vércukoresés megakadályozására a három főétkezés mellett tízórai, uzsonna és néha utóvacsora is szükséges. Az este egyszer adandó bázisinzulin helyett kapott közepes hatású inzulint kicsit később, este 10 órakor kell beadni. 

Felmentés két esetben
A rendelet két esetben ad felmentést a 8% alatti HbAlc-célérték elérése alól a 18 év alattiaknál és azon felnőtteknél, akiknél súlyos, az elhárításhoz külső segítséget igénylő vércukoresés (hipoglikémia) lép fel.

Az intenzív inzulinkezeléshez adott analóg inzulinok 100%-os térítéssel történő felírását egy év után a hatékonyságtól teszik függővé.

A rémhírekkel ellentétben
A rémhírekkel ellentétben az inzulinkezelés eszközeinek (vércukor-mérő, penek, tesztcsíkok és pentűk) felírásában, támogatásában, a kihordási időben és a felírható mennyiségekben egyelőre nincs változás.