• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Éghajlatunk az észak-afrikaihoz lesz hasonlatossá

Hírek Forrás: hirado.hu

A felmelegedés folytatódik, ami az egészségügy számára is komoly kihívás.

Míg egyes kutatók szerint túlzottak az éghajlatváltozás miatti aggodalmak, más tudósok előrejelzései arról szólnak, hogy 2100-ra Magyarország éghajlata olyan lesz, mint a mai Tunéziáé – mondta a 180 percben a klímaváltozásról folytatott vita kapcsán Páldy Anna, Országos Környezetegészségügyi Intézet főigazgató-helyettese.

Mint a hirado.hu idézi, a szakember emlékeztetett rá, a Föld átlaghőmérséklete száz év alatt összesen 0,7 fokkal emelkedett, de Magyarország területén még ennél is nagyobb mértékben, 0,9 fokkal. A mért adatok alapján a felmelegedés a múlt század hetvenes éveitől vált nagyon gyorssá. Egyes forgatókönyvek szerint a mi századunk közepére 2-3 fokot, a század végére pedig 5 fokot fog emelkedni az átlaghőmérséklet.

Ennek alapján válhat Magyarország éghajlata az észak-afrikaihoz hasonlatossá. Ez azt jelenti, hogy a század vége felé nyaranta sivatagos vagy félsivatagos időjárás köszönt majd a Kárpát-medencére. Teljesen át fog alakulni a mezőgazdaság, hiszen olyan növényeket kell termelni, amelyek bírják azt a hőmérsékletet és a mostaninál kisebb mennyiségű csapadék is elég nekik. Az esők mennyiségének csökkenése mellet a csapadék egyenetlenebb eloszlása is jellemzővé válhat, így az özönvízszerűen lezúduló csapadék növeli a penészedés veszélyét. Az újfajta növényeknek így a szárazság mellett erre is rezisztensnek kell lenniük, illetve szigorúbbá kell válnia a gabonapenészeket, illetve a nedvességet kedvelő kórokozókat szűrő ellenőrzéseknek.

Páldy Anna azt is elmondta, a folyamat egyelőre nem látszik változni. A szén-dioxid-kibocsátás csökkentése nem halad a kívánatos mértékben, jelenleg a legrosszabb forgatókönyvnél is rosszabb az időarányos eredmény. Ha elfogadjuk, hogy a szén-dioxid, mint az egyik legfontosabb üvegházhatású gáz járul hozzá a klímaváltozáshoz, akkor jobb, ha hozzászokunk a gondolathoz, hogy a felmelegedés folyamata visszafordíthatatlan – mondta szakember.

A főigazgató-helyettes szerint a szervezet hosszú távon tud alkalmazkodni a változásokhoz, amit nagyban segíthet, ha az emberek átalakítják a környezetüket. Elsősorban szigetelni kell a lakóházakat és a munkahelyi épületeket, hogy minél kevesebb hő jusson be. Az emberi szervezet számára a helyiségek optimális belső hőmérséklete a 25 fok. Ha ennél melegebb környezetben kell tartózkodni, azzal nő az egészségügyi kockázat is, például plusz öt fok esetén tíz-tizenöt százalékkal nő a halálozások száma. Az a sajnálatos tapasztalat, hogy a nyári hőhullámok idején minden évben bekövetkezik ez a jelenség, tehát még mindig nem elég hatékony a megelőzés – tette hozzá a környezet-egészségügyi intézet munkatársa.

Páldy Anna a közeljövő feladatai kapcsán azt mondta, jelenleg azt látni, hogy nagyon változékony az időjárás, nagyon sok a hőhullám, így ezek hatásaira kell felkészülni.