• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A cukorbetegség okozta idegkárosodás megállítható

Lapszemle Forrás: Népszava Online

A teljeskörű kezelés nemcsak a tünetekre, hanem az idegkárosodást kiváltó okra is hat.

Az idegkárosodás (neuropathia) a cukorbetegség egyik legsúlyosabb szövődménye. A teljeskörű kezelés nemcsak a tünetekre, hanem az idegkárosodást kiváltó okra is hat, így a neuropathiás károsodás folyamata lassítható, megállítható, vagy visszafordítható lehet. A témát nemzetközileg elismert szakértők vitatták meg Berlinben, az Európai Diabétesz Kongresszus zárónapján. A neuropathia gyógyításának lehetőségeiről más nemzetközi szakértők mellett Prof. Dr. Kempler Péter, a Semmelweis Egyetem I. számú Belgyógyászati Klinikáján működő Neuropathia Központ vezetője is beszámolt – írja a Népszava – online.

A neuropathia hátterében a magas vércukorszint áll, amely károsítja az idegrostokat ellátó ereket és az idegszövet anyagcseréjét. Felismerését – a lábvizsgálat mellett – egyszerű neurológiai tesztek segítik, mint a vibrációérzet és a hőérzet vizsgálata. – nyilatkoztal prof. dr. Solomon Tesfaye, az angliai Royal Hallamshire Hospital vezető diabetológusa.

A fokozott alkoholfogyasztás és a különböző kockázati faktorok, mint hasi elhízás, magas vérnyomás és emelkedett vérzsírértékek is szerepet játszanak a neuropathia kialakulásában és folyamatában. A szénhidrátanyagcsere-helyzet optimális beállításán és az egyéb rizikófaktorok kezelésén túl elengedhetetlenül fontos a megbetegedés okát kezelni – húzta alá prof. dr. Dan Ziegler, a düsseldorfi German Diabetes Center vezetője.

Az oki kezelés célja a neuropathia folyamatának lassítása, megállítása, illetve a neuropathia tüneteinek csökkentése. Jól tolerálható hatóanyag a lipidoldékony benfotiamin, amely gátolja a kóros anyagcsere-folyamatokat. Hazai vizsgálati adatok szerint a benfotiamin már a kezelés harmadik hetében jelentősen csökkentette a fájdalomérzetet a kiinduláshoz képest. Az oxidatív stressz is szerepet játszik a krónikus szövődmények kialakulásában. Csökkentését az antioxidáns hatóanyagok segíthetik. Benfotiamin és antioxidáns szer együtt adása fokozottan csökkenti a neuropathia tüneteit, beleértve a fájdalmat is és egyúttal képes megállítani a diabéteszes neuropathia előrehaladását - fejtette ki előadásában Prof. Dr. Kempler Péter egyetemi tanár, a Semmelweis Egyetem I. számú Belgyógyászati Klinikáján működő, országos feladatokat ellátó Neuropathia Központ vezetője.