• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Olcsóbb az oltás, mint a gyógyszer

Lapszemle Forrás: Magyar Hírlap Online

Már tizenöt helyen működnek úgynevezett oltópontok szerte az országban.

Leginkább az influenzával járó kiadásoktól félnek a magyarok egy kutatás szerint, és nem magától a járványtól és a betegségtől. Országszerte már tizenöt helyen nyíltak meg az oltópontok, így annak is lehetősége van felkészülni az influenzajárványra, akinek nincs ideje bejelentkezni a háziorvoshoz. A vakcinák beadatását tovább könnyítené a Magyar Gyógyszerészi Kamara javaslata, amely szerint az arra alkalmas patikákban is beadhatnák az oltóanyagot. Bár nincs a szaktárca előtt a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) előterjesztése, amely lehetővé tenné, hogy egyes patikákban is beadható legyen az influenza elleni védőoltás, a kezdeményezés ellen a hatóságoknak nincs kifogásuk – foglalta össze az elmúlt napok híreit a Magyar Hírlap – online.

Hankó Zoltán, az MGYK elnöke szerint az elképzelés kivitelezhető lenne, mivel Magyarországon forgalmaznak olyan mikrotűs, nem támogatott influenzavakcinát, amelyet a gyógyszerész is kockázatmentesen beadhatna, így nem kellene bejelentkezni a háziorvoshoz. A javaslatról azonban még nem is egyeztettek, és a megvalósításhoz jogszabály-módosításokra is szükség lenne, így nincs realitása annak, hogy még ebben az influenzaszezonban bevezetnék az új módszert.

A védőoltás beadatását ugyanakkor ténylegesen megkönnyíti, hogy már tizenöt helyen működnek úgynevezett oltópontok szerte az országban. A különböző helyszíneken felállított alkalmi orvosi rendelők az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) által jóváhagyott, működési engedéllyel rendelkező helyszínek, ahol azonnal, időpont-egyeztetés nélkül beadatható az influenza elleni védőoltás. Az oltópont olyan embereknek nyújt megoldást, akik nem jogosultak az állami térítésmentes oltásra, illetve nincs idejük még a megbetegedés előtt bejelentkezni a háziorvoshoz – áll a közleményben.

Ezen kívül az idei szezonban már a pneumococcus elleni védőoltás is beadatható, amely az ÁNTSZ ajánlása szerint a krónikus betegeknek és az idősebbeknek különösen javasolt. Szakorvosok szerint mindenkinek védekeznie kéne a járvány ellen, különösen azoknak, akik hajlamosabbak a megfázásra, gyakrabban elkapják az influenzát, valamint a cukorbetegeknek és azoknak a családoknak, ahol kisgyermek van.

Egy kutatás szerint a magyarok nem feltétlenül a járványtól és magától a megbetegedéstől félnek leginkább, hanem az influenzával járó kiadásoktól. A lakosság fele mintegy tízezer forintos többletköltséggel számol az ilyenkor szokásos tünetek kezelésére, amely egyébként a megelőző védőoltás árának több mint háromszorosa – emeli ki a lap.