• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

A diagNÓZIst mindig fel kell állítani!

Lapszemle 2023.02.25 Forrás: savariaforum.hu
A diagNÓZIst mindig fel kell állítani!

Szakmailag kihívásként éltem meg, hogy a színház után más terepen, a kórházban próbálhatom ki magam, és még segítek is ezzel.

Vass Szilárd színész, bohócdoktor. 15 évig a Piros Orr Bohócdoktorok tagja volt, majd megalapította saját csapatát, a Dr. Bohóc Mosolyszolgálatot – szerepelt a Fővárosi Nagycirkusz porondján is. Most bohócképzést indít, azzal a nem titkolt céllal, hogy gyarapodjon a kórházak lélekgyógyító, piros orrú doktorainak száma - számolt be róla a savariaforum.hu.

– Mi a különbség a bohóc és a bohócdoktor figurája között?

Ahhoz, hogy valaki bohócdoktor lehessen, meg kell tanulnia a művészi bohócképzés alapjait. A bohóc és a bohócdoktor is naiv, előítéletektől mentes figura, határtalan képzelettel, aki nagyon hasonlít egy 3 éves gyermekhez: bármely egyszerű dolog, legyen az egy tésztaszűrő, játékká válik a kezében, s felépíti vele a saját kis világát, s ebbe az érzelmekkel teli világba belerántja magával a nézőt. Ha az emberek a bohócra gondolnak, a cirkuszok harsány, kisminkelt figurája jut eszükbe, aki fenéken billenti partnerét. A bohócdoktori munkában viszont sokkal letisztultabb karakter jelenik meg, mely mentes minden sminktől, kerüli a harsány színeket, és a kórházi helyzeten belül találja meg a humor forrását, nem a cirkuszi porondon. A karakter erősen kötődik a gyógyítás szituációjához, az orvos figurájához. Egy bohócdoktoron mindig van köpeny, igaz, az szabásában, színében vagy viselésével meg van bolondítva, és van nála fonendoszkóp, injekciós fecskendőre hasonlító dolog. Vizsgálatokat végez, melyek balul sülnek el... és elmaradhatatlan a piros orr, a DiagNÓZIs, amit a vizit végeztével, akár egy orvosnak, "fel kell állítani".

– Kik alkotják a szombathelyi bohócdoktorcsapatot, s mely kórházakban viziteltek?

– Sziráczky Rita táncpedagógus–táncossal, Balogh Jánossal és Szabó Róbert Endrével, a Weöres Sándor Színház színészeivel dolgozunk együtt, jelenleg három kórházban: hétfőnként a Markusovszkyban, keddenként a  Soproni Erzsébetben, csütörtökönként a veszprémi Csolnoki Ferenc Kórházban. Fontos eleme a munkánknak a rendszeresség, mert a hosszabban kórházban lévő gyerekeknek biztonságot ad, és az új páciensekkel is találkozunk. Vannak esetszerű megjelenéseink: gyermekprogramok különböző szociális intézményekben, de idősotthonban is szerepeltünk már. Igény esetén drámaterápiás foglalkozásokat is tartunk.

– Bohócképzést indítatok Szombathelyen.

– Az ötlet régóta érik: mikor 2016-ban elindítottam a Doktor Bohóc Mosolyszolgálatot, kiképeztem egy 6-8 fős csapatot, ebből 4-en maradtak. A képzés nem titkolt célja, hogy a csapat bővüljön, hiszen egyre több helyre hívnak minket – a zalaegerszegi kórházba, Hegyfalura, a Vas Megyei Idősek Otthonába – azonban nem csak a jövő bohócdoktorainak szánjuk, akár a civil életben is lehet belőle gazdagodni: fejleszti a kommunikációt, a mozgást, a testtudatot és az önismeretet.

Legolvasottabb cikkeink