• nátha
  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

 • melanóma
  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

  • Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

   Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

  • Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

   Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

 • egynapos sebészet
  • Bővítéssel orvosolják a helyhiányt Budaörsön

   Bővítéssel orvosolják a helyhiányt Budaörsön

  • Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

   Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

  • Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

   Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

A digitalizáció hozzájárulhat a hatékonyabb gyógyításhoz

Lapszemle 2021.07.31 Forrás: digitalhungary.hu
A digitalizáció hozzájárulhat a hatékonyabb gyógyításhoz

Az elkövetkezendő években nagy hangsúlyt kap a betegségek minél korábbi felismerése és a diagnosztika finomítása.

A járvány frontvonalában lévő egészségügyben is berobbant a digitalizáció. Az olyan technológiai megoldások, mint például a digitalizált betegutak, a nyílt forráskódú szoftverek használata, vagy az online ügyintézés, továbbra is a minél gyorsabb és színvonalasabb betegellátást biztosítják. Meghatározó azonban, hogy a személyes jelenlét és törődés megmaradjon a folyamatokban, hiszen az ügyfélélmény itt a gyógyulást befolyásolja, írja a digitalhungary.hu

Nagyot léptünk előre a digitalizációban. Igaz, hogy egy kikényszerített helyzetnek volt mindez köszönhető, de például az egészségügyben gyorsan digitalizálhatóvá váltak a betegtörténetek, a betegelőzmények dokumentálása és gyűjtése, az orvosok és betegek közötti hatékony kapcsolat biztosításával. Az elektronikus időpontfoglalás, az eReceptek, a páciensek vizsgálati eredményei, a kórképek online áttekintése az orvosi létesítményekben, kórházakban, klinikákon és klinikai kutatóközpontokban.

Az egészségügyiágazat sajátosságai miatt azonban az informatikai szoftverekkel szemben támasztott követelmények kiemelkedően magasak. Az új rendszereknek ugyanis biztosítaniuk kell az érzékeny adatok biztonságos feldolgozását, ugyanakkor megbízhatóságot és gyors integrációt is a már meglévő informatikai infrastruktúrával. Az új, digitális eszközökön keresztül, távolról nyújtott ellátások esetében a hatékonyság növekedése már elismert következmény, de hosszú távú alkalmazásuk páciens oldalon még kérdéseket vetnek fel. A páciens esetleg személytelennek érezheti az ellátás kimenetelét.

Az elkövetkezendő években nagy hangsúlyt kap a betegségek minél korábbi felismerése és a diagnosztika finomítása. A Parkinson-kór esetében például, már vannak olyan eljárások, amely során megfigyelik az ember hangját. Ezeket a görbéket az eszköz eltárolja és a megadott paraméterek alapján összehasonlítja, ezzel egy viszonylag korai szakaszban felismerve a tünetek jelenlétét.

Meglévő tendencia, miszerint minél nehezebben megállapítható valami, annál könnyebben gyógyítható, és minél könnyebben megállapítható, annál nehezebben gyógyítható. Minél súlyosabb a betegség állapota, a költségek is annál magasabbak. A jövőben ezeknek a nagy kiadásoknak a csökkentése fontos szerepet kap.

Legolvasottabb cikkeink