• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A drogos gyerek a beteg család tünete

Lapszemle Forrás: 24.hu

Nem a használt szerrel van többnyire a probléma, hanem a szerfogyasztó személyiségével.

A drogfüggőség olyan téma, ami a mai napig sok helyen tabunak számít. Pedig a függőség, legyen szó alkohol-, gyógyszer-, drog-, vagy akár szerencsejáték-függőségről, rengeteg családot szakít szét, tesz tönkre. A 24.hu újságírója Bajzáth Sándor addiktológiai konzulenssel, az addikt.hu oldal készítőjével beszélgetett, aki maga is hosszú éveken keresztül volt aktív drogfogyasztó, sőt függő.

- Mikortól beszélhetünk függőségről?
- Akkortól, ha az adott szer használata kényszeressé válik, a szerfogyasztó elveszti az irányítást és az élete irányíthatatlanná, kontrollálhatatlanná válik A szerhasználat a szociális és egyéb kapcsolatai rovására megy, függetlenül a használt szer típusától, beszélhetünk akár alkoholról, drogról, gyógyszerről, vagy egyéb viselkedési függőségekről. Alapvetően nem drog- és alkoholellenes, inkább felépülésbarát vagyok. Nem a használt szerrel van többnyire a probléma, hanem a szerfogyasztó személyiségével.

- Lehet egyénfüggő a függőség?
- Természetesen, de például a rendszeres, nagy mennyiségű alkoholfogyasztás valószínűleg előbb vagy utóbb komoly testi és lelki függőséghez fog vezetni.

- Milyen a függőségre hajlamos személyiség?
- Mindenképp vannak benne gyerekkorból hozott hiányok, amelyeket igyekszik a lehető legkönnyebb módon kompenzálni. Ekkor jönnek képbe a szerek vagy bizonyos viselkedési függőségek (szerencsejáték, sport, szex), amikre aztán nagyon könnyen rá tud kapni. Talán minden függőségnek az eredője, hogy van valami hátrányunk, amit le akarunk dolgozni és folyamatosan próbáljuk magunkat utolérni. Ezek a hiányok általában diszfunkcionálisan működő családokból hozott feldolgozatlan traumák. Vannak erre hajlamosító tényezők, mint például a válás, a családon kívül nevelkedés, az alkoholista szülők, a bántalmazás, a szexuális abúzus. A szerek egy ideig tudják oldani a szorongást, a hiányt, de ez egy idő után már kevés lesz. Ekkor a használó előbb elkezdi emelni az adagokat, egyre több szer kell ugyanannak a hatásnak az eléréséhez, majd új anyag után néz, kombinálni kezdi őket és ez a folyamat egyre erősödik az addikció progresszivitásából kifolyólag.

 -Mik lehetnek az első jelek?
- Talán az, hogy megcsinál olyan dolgokat, amelyeket korábban soha nem gondolt volna. Leépülnek a baráti és munkakapcsolatai, kezdi elhanyagolni a munkáját, családját, párkapcsolatát, szélsőséges esetben a gyerekeit is. Egyre tolja ki a határokat, megjelenik a titkolózás, az ígérgetés, a hazudozás, a lopás, az erőszak, és a felhasználó magával kapcsolatosan is egyre igénytelenebbé válik, ami látszik öltözködésén, tisztálkodási szokásain.További részletek a tejes interjúban