• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A Fidesz mumusai: oktatás, egészségügy, Simicska

Lapszemle Forrás: Hetek

Jövőre, a közelgő választások miatt 150– 170 milliárd forinttal nagyobb lesz az egészségügyre fordítható büdzsé.

Míg 2008-ban a Fidesz képes volt az oktatás helyzetével elégedetlen közhangulatból profitálni, a mostani ellenzék egyelőre nem tudta kihasználni az elégedetlenséget. Ez megnyugtathatná a Fideszt, ám az kevésbé, hogy az oktatás mellett az egészségügy is válságtüneteket mutat, elég csak a felmondásukat ügyvédnél letétbe helyező győri sebészekre, a hálapénzellenes mozgalomra és a lázongó rezidensekre, vagy a krónikus nővérhiányra gondolni - írja a Hetek.

A Magyar Orvosi Kamara szervezésében működő Nemzeti Egészségügyi Kerekasztal 550–600 milliárd forintos azonnali pénzinjekciót és önálló Egészségügyi Minisztériumot követel. Az 500 milliárd forintos összeggel kormánypárti politikusokkal beszélgetve is találkoztunk, mint olyan forrásszükséggel, amellyel valóban látványosan helyre lehetne hozni a magyar egészségügyet, ám ennyi pénzt nem tud a kormány erre szánni. Egy, az egészségügyi államtitkárság szakmai munkájára rálátó forrásunk szerint az államtitkár, Ónodi-Szűcs Zoltán nagy valószínűséggel idénre 30–40 milliárd forintnyi többletpénzt lesz képes kilobbizni az egészségügy számára. Azonban abban mindenki biztos, hogy jövőre, a közelgő választások miatt 150– 170 milliárd forinttal nagyobb lesz az egészségügyre fordítható büdzsé. Ónodi-Szűcs megítélése ellentmondásosabb, mint Palkovicsé, de forrásaink szerint ő is képes volt a legutóbbi frakcióülésen maga mellé állítani a Fidesz politikusait.  - írja a lap.

Azt azonban mindenki elismeri, hogy óriási a probléma az egészségügyi szektorban. A kórházigazgatók napi harcot vívnak, hogy működtessék az intézményeiket, minden reggel az az egyik feladatuk, hogy kiderítsék, hogy nem mondtak-e fel olyan orvosok és szakápolók, akik távoztával lehetetlen egyes részlegeket működtetni.

A munkaerő-áramlás miatt a fővárosban spontán emelkedni kezdtek a bérek, de emiatt egyes források szerint bizonyos területeken 30 százalékos a fluktuáció. Az államtitkár tervei szerint a kórházak „felügyeletéhez" is kancellárokat küldene a kormány, és a budapesti kórházi rendszert is (amely a szakma szerint a leginkább kaotikus) megreformálná.

Az egészségügyi szakértők ellenben azt hiányolják, hogy a pár ember által összegyúrt koncepció csupán a Fidesz „csodafegyvere" az egészségügy bajaira. Nem széleskörű és nem kiérlelt vízió. Az egészségügyi államtitkárság kiürült, alig van már a kormány és a Fidesz-frakció körül „technokrata" szakértői kör, mert a túlhajtott politikai kormányzás miatt sok szakember a privát szférába menekült a szakértelmet megerőszakolni akaró politikusi arrogancia elől. A teljes cikk a hetilapban, egy rész online verzióban