• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A körülmények jobbak, csak elfogynak a dolgozók

Lapszemle Forrás: Észak-Magyarország

A mostani kormány, ellenzékként az egészségügy támogatásával nyert. Ezt most nem lehet szemen köpni.

Ma az egyik legégetőbb probléma az orvos- és nővérelvándorlás. Van-e javaslata az orvosi kamarának, hogyan lehetne ezt megállítani? Figyelembe véve, hogy nemcsak az itteni bér többszöröséért dolgoznak kint, de sokkal jobb körülmények között is - tette fel a kérdést az Észak-Magyarország Éger Istvánnak a vele készített interjúban.

A MOK elnöke elmondta, A munkakörülmények mostanra nagyon sokat javultak fizikailag az egészségügyi intézményekben, a legnagyobb probléma a dolgozók túlterheltsége.

Egy „róka fogta csuka" helyzetben vagyunk: 10 éve sem volt túl népszerű a pálya, azóta a folyamatosan lemaradó bérek miatt sokan elmentek, ez pedig tovább rontotta a maradók helyzetét. A kormány elmondja, hogy hány százmilliárdot tett az egészségügybe, csakhogy ezt, leegyszerűsítve, betonba öntötte. Szebbnél szebb infrastruktúrák, modern műszerek vannak, de nincs, aki dolgozzon. Bér tekintetében a késedelem büntet: 2003-ban, a küszöbön álló EU-csatlakozás előtt figyelmeztettem az elvándorlás veszélyére, emiatt kígyót-békát kiabáltak rám, azt mondták, a kamara riogat. Sajnos igazunk lett, bár ne lett volna!

Soha senki sem várt nyugat-európai béreket, de azt igen, hogy az orvosi fizetés a hazai értelmiségi bérszínvonal első helyeinek egyikén legyen, ahogy Münchenben, Párizsban vagy Londonban. Ma az ágazati átlagbér a tizenhetedik, az utolsók között kullog, az orvosi pedig az értelmiségi pályák alján van.

Azt szeretnénk, hogy az orvosok fizetése tükrözze munkájuk értékét és társadalmi hasznosságát, biztosítsa számukra a társadalom által elvárt egzisztenciát. Az eltávozottakat ez már nem hozná haza, de itthon tarthatja a többieket. A miniszter azt mondta a minap, hogy a támogatásokkal a kezdő szakorvos bruttó bére 405 ezer forint (Markusovszky-ösztöndíj, 5 év magyarországi munkavállalás – a szerk.); ám a több évtizede dolgozó, két szakvizsgával rendelkező orvos nem kap ennyit, azaz brutális bérfeszültségek vannak a rendszerben. A kezdő orvos említett bére egyébként a helyén van. Annyi, amennyit a 16 éve közzétett orvosi életpályatervünk tartalmaz, csak épp a többieké nincsen sehol.

A közfinanszírozott egészségügyi közszolgáltatás elégtelensége szinte vákuumként szívja a magánellátás szélesedését. Ez társadalmi kettészakadáshoz vezet. Vagyis, akinek van pénze, megfizeti, akinek nincs, marad a várólistán. Ezt elfogadhatatlannak tartjuk. Magyarország alapelve egy mindenki számára elérhető, közteherviselésen alapuló, szolidáris egészségügyi ellátórendszer igénye. Ezért berzenkedünk kőkeményen a felröppent hírre, miszerint egészségügyi háttérintézményeket (Országos Egészségbiztosítási Pénztár, ÁNTSZ, stb.) megszüntetnek, betagoznak a minisztériumba.

Az OEP a legnagyobb közpénzkezelő az országban, önálló intézmény-ellenőrzési, egészségtervezési jogosítványokkal; ha ezt megszüntetik, onnan már csak egy lépés a magánosítás. Az egységes nemzeti kockázatközösségen alapuló társadalmi egészségbiztosítás filozófiáján működő szolidaritáselvű, közfinanszírozott ellátórendszer a kulcs, ha ezt meghasítják, az zsákutca, nemzeti tragédia lesz. Az előző kormány ebbe bukott bele, a mostani pedig, akkori ellenzékként, az egészségügy támogatásával nyert. Ezt most nem lehet szemen köpni - mondta el az elnök.