• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A fizetés csábít, a kilátástalanság űz

Lapszemle Forrás: Stop

Orvosközvetítő cégek képviselőit kérdezte a stop.hu a nyugati munkahelykínálatról.

Aki jól beszél angolul, németül vagy franciául, az a hazai 130 ezer forintos fizetés helyett akár nettó 4000 eurós (1 millió 200 ezer forintos) havi fizetést is kaphat már szakorvosként, például Franciaországban. Az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal (EEKH) statisztikái szerint közben évről évre nő a külföldi munkavállaláshoz szükséges engedélyt kérelmező orvosok száma. A Stop.hu annak járt utána, milyen a külföldi kereslet és a hazai szándék.

Az AGILE Medical Consultant Kft. 2006 óta foglalkozik orvosok közvetítésével Franciaországba és Németországba. A cég ügyvezető igazgatója, Guillaume Bernard szerint a magyar orvosok inkább a német ajánlatokat preferálják a nyelvtudás miatt, illetve azért is, mert oda nemcsak szakorvosok mehetnek, hanem rezidensek is.  Az igazgató a STOPnak elmondta, a franciák elsősorban aneszteziológia-újraélesztés, szívgyógyászat, tüdőgyógyászat, radiológia, általános orvos, háziorvos valamint belgyógyászat terültéről fogadnak orvosokat. De keresettek az olyan vállalkozó szakorvosok is (háziorvosok, valamint olyan szakterületek, mint pl. a szívgyógyászat és a szemészet), akik készek vidéki környezetben letelepedni vagy vállalkozóként klinikán dolgozni.

Németországban az aneszteziológia, fizioterápia, sebészet, kardiológia és neurológia, általános belgyógyászat szakemberei a keresettek, de szívesen fogadják a rezidensi éveiket töltő fiatal orvosokat is. - Franciaországba körülbelül évi 20 jelöltet közvetítünk ki, ami figyelembe véve a francia kórházak magas szintű szakmai elvárásait, nem mondható kevésnek.

Németországba a fent említett területekre folyamatosan keressük a jelölteket. A kijutás elengedhetetlen feltétele a magabiztos, legalább középfokú nyelvismeret - tájékoztatott a cég ügyvezető igazgatója.

- Nemcsak a bruttó 3500-6000 eurós fizetések a csábítóak, hanem a magyarországi kilátástalanság is motiválja a fiatal orvosokat. Az egyre romló hazai egészségügyi feltételek, a béremelések elmaradása, az alacsony kezdő fizetés nem kínál perspektívát a rezidenseknek. Ez a szakma az életen át tartó tanulásról szól, elkötelezettségről, folyamatos képzésekről, fejlődésről - mondta Bernard és hozzátette, a magyar társadalom eléggé orvos ellenes, nemhogy anyagilag nem becslik meg az orvosokat, de a szakmai elismerésekről, sikerekről sem sokszor számolnak be a médiában.

A STOP megkeresett egy másik céget, amely szélesebb palettán kínál lehetőségeket Írországba, Svájcba, Svédországba, Németországba és Franciaországba és Angliába. Ez utóbbiba nemcsak orvosoknak, hanem fogorvosoknak és ápolóknak is.
- Alapvető kritérium az adott ország nyelvének ismerete, az elvárt tapasztalatot a munka maga határozza meg. Cégünk az angliai RMO (Resident Medical Officer) munkákra koncentrál. Ehhez az álláshoz jó angol nyelvtudás, illetve minimum 2 éves posztgraduális tapasztalat kell, a fizetés viszont csábító, havonta átlagosan 2500 fontot (1 millió forintot) lehet itt keresni - mondta el a STOPnak az A-Team Medical Recruitment munkaközvetítő cég munkatársa, és hozzátette, ez a fajta munka elősegíti, hogy az orvos ne vándoroljon végleg ki, hanem egy hónapból csupán 2 hetet dolgozzon külföldön. Általában 6 hónapos szerződéseket írnak alá a szakemberek, de a korábbi évekkel összehasonlítva csökkent az erre a fajta munkára jelentkező orvosok száma.
Ez a statisztika azt sugallja, hogy a magyar orvosok nem csupán a gyors meggazdagodás, hanem a biztos megélhetés és a szakmai elismerés reményében vállalják a külföldi munkát.