• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A fizetőket előbb műtik

Lapszemle Forrás: Heves Megyei Hírlap

Ellenértékért minden kórház tevékenykedhet, de azt térben és időben el kell különíteni.

Júliusra országos várólista készülhet. A kormányzati lépés célja, hogy az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) összefésülje az egyes intézmények listáit, kiszűrve ezzel a párhuzamosságokat. Ezzel egy időben tervezik lehetővé tenni a gyógyító tevékenységek fizetőssé tételét. Elsősorban cégek, de magánszemélyek is elősegíthetnék a listán való gyorsabb előrehaladást – olvasható a Heves Megyei Hírlap – online oldalán.

Ha egy gyógyító intézményben túl sokáig kellene várni műtétre, inkább más kórházban próbálkozik a beteg – napjaink gyakorlata szerint. Heves polgárai legtöbbször Debrecenbe, vagy a fővárosba jelentkeznek be.

Dr. Fűtő László, az egri Markhot Ferenc Kórház ügyvezető igazgatója úgy látja a jogszabályok nem teszik lehetővé, hogy a várólistán „fizetős" betegek legyenek és ők előbbre kerüljenek a sorban. Ma minden kórháznak az OEP-pel van finanszírozási szerződése, a működési engedélyt az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat adja ki. E szerződések és engedélyek tartalmazzák, hogy hány órában látja el a betegeket a gyógyító intézmény.

Ebben az időben fizetős szolgáltatást nem nyújthatunk. Ellenértékért tevékenykedhet persze minden kórház, de azt térben és időben el kell különíteni. Például, ha a CT 8 órában lát el szerződés szerinti munkát, abban az időben nem fogadhatunk fizetős betegeket – emelte ki az igazgató, aki szerint, ha volna műtői kapacitás, szombatonként műthetnének is. Ám ez is további kérdéseket vet fel a jelenlegi jogszabályi környezetben, hiszen ezekért a műtétekért is a kórház lenne a felelős, mondjuk egy szövődmény esetén. Veszélyes terület, de nem ördögtől való a fizetős szolgáltatás. Ám jól kell szabályozni. Az egyik megoldás az lenne, ha lenne pénz arra, hogy külön műtőblokk épülhessen.

A Markhot Ferenc Kórházban egyébként a csípő- és térdprotézis, valamint a szemlencse beültetésére kell hosszabb ideig várni. A protézisek várólistáján 2-3 év, a szemlencse esetében fél év körüli a várakozási idő. A hatvani Albert Schweitzer Kórház ügyvezető igazgatója, dr. Zámbó László úgy nyilatkozott, intézményükben a leghosszabb ideig, fél évig a kardiológiai várólistákon szereplőknek kell várniuk. A gasztroenterológiai és egyéb sebészi beavatkozások is több hónap után kerülnek sorra. Ha a fizetős megoldás jogszabályi feltételeit megteremtik, a hatvani kórház is végezni fogja, ám ahhoz biztosítani kell a pénzforrásokat is.