• Pollen
  • Inkább a felesleges diéta, mint a tünetek?

   Inkább a felesleges diéta, mint a tünetek?

  • Évről évre súlyosbodhatnak az allergiások tünetei

   Évről évre súlyosbodhatnak az allergiások tünetei

  • OKI: Másodfokú riasztás a parlagfű miatt

   OKI: Másodfokú riasztás a parlagfű miatt

 • melanóma
  • Itt az éves anyajegyszűrés ideje!

   Itt az éves anyajegyszűrés ideje!

  • Esztétikai probléma, vagy rákmegelőző állapot?

   Esztétikai probléma, vagy rákmegelőző állapot?

  • Nagykanizsán több százan vettek részt a melanóma-vizsgálaton

   Nagykanizsán több százan vettek részt a melanóma-vizsgálaton

 • egynapos sebészet
  • Lassan elkészül az orosházi kórház egynapos sebészeti részlege

   Lassan elkészül az orosházi kórház egynapos sebészeti részlege

  • Több műtétet vállalnának az egynapos sebészetek

   Több műtétet vállalnának az egynapos sebészetek

  • Egynapos sebészet: felmérés és tanulságok

   Egynapos sebészet: felmérés és tanulságok

A gazdasági válság nem volt jó hatással az egészségügyre

Lapszemle 2018.06.22 Forrás: csalad.hu Szerző:
A gazdasági válság nem volt jó hatással az egészségügyre

Az egészségügyi ellátásra fordított közkiadások szintje nem tart lépést az emberek szükségleteivel.

A közel egy évtizeddel ezelőtti globális pénzügyi válság negatív hatást gyakorolt az egészségügyi ellátáshoz való általános hozzáférés célkitűzés elérésére - nyugtázta a június 13-14-én magyar részvétellel megrendezett konferencia az észtországi Tallinnban. A rendezvény résztvevői azt vizsgálták, hogy miként növelhetők az egészségügybe irányuló befektetések a WHO európai régiója 53 tagországában - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a WHO Magyarországi Irodája közös sajtónyilatkozatban, írja a csalad.hu.

Nagy Anikó egészségügyi államtitkár is részt vett a WHO “Egészségügyi rendszerek a jólét és szolidaritás jegyében: senkit nem hagyunk hátra” című magas szintű találkozóján, amely június 13-14-én rendeztek meg az észtországi Tallinnban. A találkozó a Tallinni Karta aláírásának 10. évfordulóját ünnepelte, és a “befogadás, befektetés és innováció” témakörökkel az európai egészségügyi ellátórendszerekkel kapcsolatos új elképzeléseket helyezte középpontba.

Mintegy 250 európai egészségügyi döntéshozó vett részt a találkozón – köztük 10 egészségügyi miniszter –, melyet az észt elnök, Kersti Kaljulaid nyitott meg.

A konferencia nyugtázta, hogy a közel egy évtizeddel ezelőtti globális pénzügyi válság negatív hatást gyakorolt az egészségügyi ellátáshoz való általános hozzáférés célkitűzés elérésére, és azt vizsgálta, hogy miként növelhetők az egészségügybe irányuló befektetések a WHO európai régiója 53 tagországában.

Dr. Jakab Zsuzsanna, a WHO európai regionális igazgatója elmondta: “Az egészségügyi ellátó rendszerek Európa-szerte kemény időszakon mentek keresztül a Tallinni Karta aláírása óta. Tíz év elteltével a gazdasági klíma továbbra is bizonytalan, a gazdagok és szegények közötti különbség tovább növekszik, ésl.” “Le kell vonnunk a tanulságot, és meg kell védenünk egészségügyi rendszereinket a jövőbeni válságokkal szemben, és biztosítanunk kell a Tallinni Karta középpontjában álló szolidaritás, egyetemesség és méltányosság elvek teljes mértékű megvédését és tiszteletben tartását.”

Nagy Anikó egészségügyért felelős államtitkár a záróülésen szólalt fel. Beszédében elmondta, hogy Magyarország elkötelezett amellett, hogy aktív szerepet töltsön be az ENSZ 2019 szeptemberében, New Yorkban megrendezésre kerülő, az egészségügyi ellátáshoz való általános hozzáféréssel kapcsolatos magas szintű találkozója második napja társelnöksége során. Hangsúlyozta, hogy a magyar kormány ezt a feladatot nagyon komolyan veszi. Magyarország aktív szerepet fog vállalni a tagországokkal folytatandó nyitott és átlátható konzultációs folyamat elősegítésében a jövő évben New Yorkban megrendezendő magas szintű találkozó sikere érdekében.

Az esemény során a magyar küldöttség megbeszélést folytatott Dr. Jakab Zsuzsannával, a WHO európai regionális igazgatójával, aki elismerését fejezte ki az Emberi Erőforrások Minisztériuma programpilléreivel kapcsolatosan, különös tekintettel a népegészségügyi programra, beleértve az olyan nem fertőző betegségeket lefedő paneleket, mint a rák és a mentális egészség, a gyermekek és édesanyák egészségi helyzete, illetve az egészségügyi ellátással kapcsolatos fertőzések megelőzése és ellenőrzése. Dr. Jakab elmondta, hogy ezek a pillérek teljes mértékben összhangban vannak a WHO regionális prioritásaival, és biztosította a magyar delegációt afelől, hogy a WHO a legteljesebb mértékben támogatja Magyarországot a magyar lakosság egészségi állapota javítása érdekében kidolgozott egészségügyi programja előmozdításában.

Legolvasottabb cikkeink