• Pollen
  • Inkább a felesleges diéta, mint a tünetek?

   Inkább a felesleges diéta, mint a tünetek?

  • Évről évre súlyosbodhatnak az allergiások tünetei

   Évről évre súlyosbodhatnak az allergiások tünetei

  • OKI: Másodfokú riasztás a parlagfű miatt

   OKI: Másodfokú riasztás a parlagfű miatt

 • melanóma
  • Itt az éves anyajegyszűrés ideje!

   Itt az éves anyajegyszűrés ideje!

  • Esztétikai probléma, vagy rákmegelőző állapot?

   Esztétikai probléma, vagy rákmegelőző állapot?

  • Nagykanizsán több százan vettek részt a melanóma-vizsgálaton

   Nagykanizsán több százan vettek részt a melanóma-vizsgálaton

 • egynapos sebészet
  • Lassan elkészül az orosházi kórház egynapos sebészeti részlege

   Lassan elkészül az orosházi kórház egynapos sebészeti részlege

  • Több műtétet vállalnának az egynapos sebészetek

   Több műtétet vállalnának az egynapos sebészetek

  • Egynapos sebészet: felmérés és tanulságok

   Egynapos sebészet: felmérés és tanulságok

Életeket menthet a vastagbélszűrés

Lapszemle 2018.06.22 Forrás: magyaridok.hu Szerző:
Életeket menthet a vastagbélszűrés

Várhatóan a nyár végétől már élhetnek a lehetőséggel az ötven éven felüli férfiak és nők.

A legújabb hírek szerint augusztus végén valóban elindulhat az országos vastagbélrákszűrési program, amelynek előkészítése még 2016 márciusában kezdődött. A projekt felgyorsítása nem azért elengedhetetlen, mert uniós forrásból finanszírozzák, amellyel el kell számolni, sokkal inkább azért, mert Magyarország Európában az első, világszinten a negyedik helyen áll a vastagbélrák okozta halálozásban, mivel a betegséget gyakran már gyógyíthatatlan állapotban fedezik fel, írja a magyaridok.hu.

Várhatóan augusztus második felében indul az országos vastagbélrákszűrési program, amelynek során még ez év végéig 75 ezer, 2020 közepéig pedig összesen 200 ezer, 50 és 70 év közötti lakosnál kell elvégezni a szűrést – közölte egy írásbeli képviselői kérdésre válaszolva a napokban Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumok parlamenti államtitkára.

Mint a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság elnöke egy minapi konferencián elmondta: Magyarországon ma minden 18 emberből egynél kialakul valamikor élete során vastagbéldaganat. Évente ma már több mint tízezer új vastagbélrákos beteget fedeznek fel, főleg az 50 és a 70 év közötti korosztályban. A tüdőrák után a második leggyakrabban előforduló onkológiai betegség mindkét nemnél, a halálokoknál is a második, a nemdohányzók körében viszont mindkét nemnél a leggyakoribb rákfajta. Bodoky György professzor rámutatott: jelenleg a betegek legalább felét a 3., 4. stádiumban fedezik fel, amikor már nem operálhatók, csak életmeghosszabbító kezelésben részesülhetnek, vagy ha korábban, idővel akkor is áttétek alakulhatnak ki náluk.

Pedig a vastagbélrák napjainkban a legjobban szűrhető betegség, vélekedett, mert a szűrés egyben betegségmegelőzés is, hiszen már mintegy tíz évvel a rák megjelenése előtt észlelhetők azok az elváltozások, amelyek rosszindulatúvá válása megakadályozható, így a betegek véglegesen meggyógyíthatók. Az időben felfedezett vastagbél-daganatosok több mint 90 százalékánál remélhető öt évet meghaladó túlélés. Ezzel szemben a későn, már áttétekkel felfedezett állapotú páciensek alig öt százaléka él még öt év múlva is – hangsúlyozta. A szűrés maga első körben székletből történik, majd a sokak által rettegett vastagbéltükrözést csak az esetben végeznek, ha az adott páciensnél ez a laboratóriumi vizsgálat alapján indokolt. Az ötven év felettiek kétévente kapnak majd értesítést a vastagbélszűrés lehetőségéről.

Legolvasottabb cikkeink