• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A Gina a legnépszerűbb, hatása kiszámíthatatlan

Lapszemle Forrás: Heves Megyei Hírlap

Amikor még az üvegben van, akkor egy vegyület és nem kábítószer, elfogyasztva a szervezetben alakul át azzá.

Kocsis Irén Mária r. alezredes, a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályvezetője szerint a kábítószer-bűnözéssel kapcsolatos feladataik egyike a kínálatcsökkentés, amely elsősorban a bűnüldözés felderítő, a másika a keresletcsökkentés, ami a felvilágosító, tájékoztató munkát jelenti – olvasható a Heves Megyei Hírlap – online oldalán.

Az a tapasztalatunk, hogy a kábítószerekről nagyon sok tévhit terjedt el a köztudatban. A felnőttek, a szülők meglehetősen tájékozatlanok, hiszen nem szereztek ismereteket a kábítószerrel kapcsolatban. Természetesen célcsoport a veszélyeztetettek köre is, akik főleg fiatalkorúak, fiatal felnőttek – nyilatkozta az osztályvezető, aki úgy véli a felvilágosítás legkönnyebben és leginkább akkor kivitelezhető, ha az szervezett formában történik. Erre leginkább az iskola, az oktatási intézmények alkalmasak, amelyekben bűnmegelőzési foglalkozásokat tartanak.

A statisztikai adatok felemásak. A számok nem jelentik azt, hogy ha az egyik évben kevesebb, másik évben több büntetőeljárás indult, akkor ez értékelhető csökkenést, vagy növekedést mutat a kábítószer-bűnözésben. Kocsis Irén Mária hangsúlyozta: az internet hihetetlen módon segíti a drogok terjesztését. Mint elmondta már tavaly elkezdődött az a folyamat, hogy a jelenleg kábítószernek minősülő anyagok mellett még annak nem minősülő, de ugyanazt, vagy még erőteljesebb hatást kiváltó anyagokat, szereket használnak azok, akik „kábítószerezni szeretnének", illetve azt a különleges állapotot szeretnék elérni, amit hajdanán a kábítószerrel lehetett elérni.

A klasszikus kábítószerek, marihuána, anfetamin, metanfetamin származékok, mint a speed, az ecstasy voltak a legnépszerűbbek Heves megyében korábban. Megjelentek azonban más szerek, amik még nem minősülnek kábítószernek. Ezekről beszélnek dizájner drogokként, amelyek nagyon-nagyon veszélyesek, könnyen hozzáférhetőek, lényegesen olcsóbbak, mint a klasszikus szerek. Az egyik legnépszerűbb a Gina, ami egy legális festékoldó. Amikor még az üvegben van, akkor egy vegyület és nem kábítószer, elfogyasztva a szervezetben alakul át kábítószerré, GHB-vá és kiszámíthatatlan, milyen hatásfokkal fog átalakulni.

A megelőzés a születéstől kell, hogy kezdődjön, vagy talán már a fogantatás pillanatában – fűzte hozzá Kocsis Irén Mária, aki kiemelte: a hatékony megelőzés érdekében fontos ismerni a gyerekeinket, a baráti körüket, lényeges, hogy jó kapcsolatban legyünk vele, megbízzunk egymásban. De a legfőbb: rendelkezzen a fiatal annyi tudással és információval, hogy felelőtlenül nem fogyaszt olyan szereket, amelyről nem tudja, hogy mi az – hangsúlyozta a cikk végén az alezredes asszony.