• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Ragaszkodás a Margit-kórházhoz

Lapszemle Forrás: Magyar Hírlap

Bizonyosan lesz önálló Margit-kórház, erről már fél évvel ezelőtt megállapodtak.

Tarlós István főpolgármester szerint Óbuda mellett az agglomeráció ellátásában is fontos szerepet kaphat az intézmény. Bizonyosan lesz önálló Margit-kórház, erről már fél évvel ezelőtt megállapodott Szócska Miklós egészségügyi államtitkár és Tarlós István főpolgármester – írja a Magyar Hírlap – online.

A nagy hírű óbudai intézményt a Budai Gyermekkórházzal együtt 2007-ben olvasztotta a Szent János-kórházba a főváros akkori vezetése. Tarlós István a Magyar Hírlapnak úgy nyilatkozott, már akkor sem értett egyet a döntéssel, amely gyakorlatilag lenullázta a Margit-kórházat. A Fővárosi Közgyűlés polgári frakciójának vezetőjeként ezt azért is sérelmezte a politikus, mert a méltán neves szülészet mellett a Crohn-betegséggel küzdők ellátása is itt folyt. Mint Tarlós István elmondta, főpolgármesterségének szinte az első pillanatától mindent megtett azért, hogy az intézmény visszanyerhesse korábbi autonómiáját, leváljon a János-kórházról.

A korábban fővárosi fenntartású kórházakat – akárcsak az egykori megyeieket – januártól már az egészségügyi államtitkárság háttérintézménye, a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet működteti. Az adminisztratív ügymenet végén az átadást az aláírásával kell szentesítenie a főpolgármesternek. Ennek viszont a Margit-kórház önállóságának garantálása a feltétele – emlékeztetett Tarlós István, aki emellett ragaszkodna a kardiológia megtartásához is, a kapacitások elosztására vonatkozó tervek szerint ugyanis a kórházban nem maradna meg minden ellátási forma.

A Margit-kórházzal, általában a fővárosiak ellátásával kapcsolatban szinte kikerülhetetlen téma Havas Szófia MSZP-s szakpolitikus személye és egykori szerepe. Nemrég a János-kórház főigazgatója a Margit-kórházi telephelyre helyezte át a belgyógyászt. Mint arról már korábban a lap hírt adott, Havasnak képviselőként és a közgyűlés egészségügyi szakbizottsága alelnökeként kulcsszerepe volt annak idején a kórházak integrálásában. Tarlós István azt mondta, ha ez igaz, akkor a döntést emiatt sem tudja jó szívvel támogatni, bár a politikai ellentétek dacára emberileg nem rossz a kapcsolata Havas Szófiával – tette hozzá Tarlós.

Óbuda-Békásmegyer betegei a májusban induló egészségügyi „táncrend" szerint a Honvédkórházban kapnak majd ellátást. Kérdés ezután, hogy milyen szerepet játszhat a Margit-kórház az itt élők gyógyításában. Tarlós István az erre vonatkozó kérdésre a kétszázezer lelkes agglomerációt is említette, a vonzáskörzet ugyanis az összevonásig az intézmény ellátási területe volt. A főpolgármester úgy látja, az Észak-Budán élők érdekében az ismét önálló kórház munkája nélkülözhetetlenné válik a jövőben is. Ha ebben esetleg nem értenek majd egyet Szócska Miklóssal, akkor Tarlós szerint „az baráti vita lesz" köztük. „Sajnálom, hogy amikor a kórházak fenntartóként hozzám kerültek, a Margit már nem volt önálló" – fűzte hozzá a főpolgármester.

Az államtitkár eddigi pozitív hozzáállása Tarlós István szerint jó esélyeket vetít előre a kérdésben. A megállapodás időpontjáról a főpolgármester nem akart találgatni, annyit azonban elárult, hogy arra valószínűleg már nem kell sokat várni.