• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A gyógyító fokhagymát ünnepelték Bátyán

Lapszemle Forrás: Petőfi Népe

Ősidőktől ismert a fokhagyma gyógyhatása.

A falut híressé tevő gyógy-, és fűszernövényt, a fokhagymát ünnepelték szombaton Bátyán. A községbe érkező idegennek nem hagynak kétséget arról az ott élők, hogy mivel foglalkoznak. A házak ereszénél fokhagyma-, és paprikafüzérek lógnak és nagyon sokan kínálják termékeiket a falut átszelő főút mentén is. A Dunához közeli településen már a középkor óta termesztenek zöldségféléket, de a fokhagyma révén váltak ismertté a bátyaiak, ahol állítják: ott terem a legjobb minőségű fokhagyma az országban – írja a Petőfi Népe – online.

Az ősidőktől ismert fokhagyma – aminek gyógyhatásai közismertek -, tiszteletére immár negyedik alkalommal szerveztek fesztivált Bátyán. A gasztronómia jegyében zajló fokhagyma ünnepen egy volt a lényeg: minden ott készülő étekben legyen legalább egy gerezd fokhagyma.

Végigjárva a főzőcsapatokat: jelentjük a bográcsos-, tárcsás ételekből nem hiányzott a fokhagyma, de a fantázia sem. Jó néhány kakas végezte bográcsban ezen a hétvégén – az ínyencek szerint „akkor igazi a kakaspörkölt ha a töke is benne van" -, de főtt több helyen marhapörkölt, rackapörkölt (Fülöp Éva főzte, bizonyítandó a húsfőzéshez a nők is értenek), a horvát nemzetiségi Vodanica tánccsoport bakonyi betyárgulyással nevezett, de sütöttek csevapcsicsát, kolbászt, szivárványos pisztrángot és egy napokig „kilencfűszeres" páclében álló vaddisznót is nyársra húztak. Akadt aki megjegyezte: annyira szereti a fokhagymát, hogy képes miatta egy egész szál kolbászt is megenni.

A marhapofa-pata pörkölt pedig a nevében is szereplő alapanyagokból készülő ínycsiklandozó étel volt, amit a bátyai „Magányos Bikás", alias Kapitány László és segítője Rogács Attila főzött.

– Aki nem szeret kotyvasztani, ne is fogjon fakanalat – vélekedett a „bikás ember", aki már gyerekkorában megtanult főzni, mert édesanyja sokat betegeskedett. A kalocsai mentősök – Hári Tibor és Körmös Ferenc - is megmutatták, hogy értenek a fokhagymás ételekhez, ám azt, hogy milyen pácot használtak a maguk fogta dévérek kisütése előtt, nem árulták el. Hogy nagyon ízletesen sikerült elkészíteniük, azt az ételbírák is kiemelték. Németh József, Venesz-díjas mesterszakács, még tanácsot is adott nekik: ha rizslisztet használnak, akkor még finomabb lesz a sülthal.

A fokhagyma megmozgatta a fantáziáját másoknak is, így még a Szent Korona másolatát is elkészítették a negyedik fokhagyma fesztiválra. Nem gondoltuk, hogy ekkorára növi ki magát a fesztivál, de örülünk neki, hogy megszerették az emberek és így már lassan készülhetünk az ötödik fokhagymaünnepre is – nyilatkozta Varajti Gábor, a bátyai fesztivál kiötlője.