• nátha
  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

   Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

   Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

  • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

   Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

  • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

   Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

A háború a gyógyszerhiány egyik oka, 1500 készítmény nem elérhető

Lapszemle 2023.01.28 Forrás: Mandiner
A háború a gyógyszerhiány egyik oka, 1500 készítmény nem elérhető

Hiány esetén megoszlik a feladat és a felelősség, a hiány kezeléséért maga a forgalmazó az elsődleges felelős.

Több ezer életet tudtunk megmenteni a covid idején a vakcinaengedélyezésekkel – összegzi a járvány tanulságait Szentiványi Mátyás, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet főigazgatója. A hatóság első emberét a gyógyszerhiány lehetséges megoldásairól, a hamis gyógyszerek veszélyeiről és az Elf Barról is kérdezte a Mandiner

Most is akad bőven kihívás: nap mint nap hallani, hogy Magyarországra is begyűrűzött a gyógyszerhiány. Jelenleg hány készítményt nem érhetnek el a betegek itthon?

Ennek kapcsán nagyon fontos rögzíteni, hogy a hazai gyógyszerellátás nem a mi feladatunk, hanem a gyógyszergyártóké. Az OGYÉI gyógyszerhiány esetén lép a képbe. Az elmúlt években szerencsére minden gyógyszerhiányt tudtunk kezelni, soha nem kellett kritikus mértékű gyógyszerínséggel szembenézni, ami azt jelenti, hogy a betegek hozzá tudtak jutni a gyógyszereikhez. Olyan persze előfordult, hogy egy időre másik orvosságra kellett átállítani a pácienst, de eddig mindig volt helyettesítő termék vagy egyéb terápiás alternatíva, tehát nem maradtak kezeletlenül a betegek. Jelenleg nagyjából 1500 gyógyszer nem érhető el itthon, a hiány az antibiotikumok piacán a legerősebb, de az inzulinkészítmény-készleteket is kiemelt figyelemmel kísérjük. A hiányok okai sokrétűek lehetnek, a csomagolóanyag problémáktól kezdve a háború okozta leállásokig. 

Mit tud tenni az OGYÉI ilyenkor?

Egy jogszabály-módosításnak köszönhetően, hiány esetén megoszlik a feladat és a felelősség, a hiány kezeléséért maga a forgalmazó az elsődleges felelős. Ha ő nem képes kezelni a kialakult helyzetet, lehetőséget adunk a versenytársaknak, hogy lefedjék a piaci igényt, amennyiben van mozgósítható készletük. Ha pedig sem a hiánytermék forgalmazója, sem a versenytársak nem képesek kezelni a felmerülő igényt, nagykereskedők számára engedélyezzük, hogy szerezzék be az adott készítményt valahonnan, akár Magyarországról, akár külföldről, vagy ha a gyógyszer másutt sem elérhető, akkor találjanak helyettesítő terméket. Utóbbiakról tudni kell, hogy jellemzően drágábbak. A covid idején például különösen nagy probléma volt, hogy befagytak az ellátási láncok, nem érkezett meg a gyógyszer, így olyan drasztikus lépéseket is meg kellett tennünk, amit békeidőben nem szokás. Ilyen volt, hogy exporttilalmat vezettünk be egyes szerekre: altatókra, intenzívterápiás eszközökre és néhány antibiotikumra. Azt tudni kell, hogy itthon jóval olcsóbb a gyógyszer, mint más országokban, ezért, ha kevés van az adott készítményből, akkor a forgalmazóknak egyszerűen nem éri meg nálunk értékesíteni a gyógyszerét.

További részletek a Mandiner cikkében. 

Legolvasottabb cikkeink