• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

   A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

A hálapénz büntethetősége sok orvos egzisztenciájára mér csapást

Lapszemle 2021.01.09 Forrás: növekedés.hu
A hálapénz büntethetősége sok orvos egzisztenciájára mér csapást

Az élet ki fogja kényszeríti az orvosi béremelést is magába foglaló, a hálapénzt és a másodállásokat is megtiltó törvény korrekcióját.

Varga Péter Pál, az egyik legrégebbi és legstabilabban működő magán-egészségügyi intézmény, a Budai Egészségközpont alapítója és első embere a növekedés.hu-nak arról is beszélt, miért nem mertek a kormányok érdemben hozzányúlni az egészségügyhöz, vagy, hogy lehet-e egyenlőség az ellátásban.

Az elmúlt két évtized alatt az ország számtalan változást megélt, de - ha az egészségügyet nézzük -, nagyon sok minden nem mozdult, aminek mozdulnia kellett volna. Melyek azok a lépések, amelyeket ön szerint már régen meg kellett volna tennünk, hogy – mint fogalmazott – pozitív irányba változzon az állami ellátórendszer? 

Túl sok ilyen van, bele sem fogok…

Akkor úgy kérdezem: mi a döntő oka, hogy soha egyetlen kormány sem mert, vagy tudott érdemi változást hozni az elavult állami egészségügyi rendszerbe?

Alapvetően minden politikai oldalnál, politikusnál más volt az ok, de amiért mindig mindenki félt érdemben hozzányúlni az egészségügyhöz, az az, hogy politikai értelemben hatalmas rizikót rejt magában.

Hagyni mindent úgy, ahogy van, és remélni, hogy úgy is elműködget, nem még nagyobb kockázat?

Hogyne! Bizonyos, hogy minden kormány mérlegeli, mivel veszíthet több szavazatot a következő választáson.

Ön szerint mennyire fogja megváltoztatni az egészségügy eddigi működését a tavaly nagy hirtelen elfogadott jogállási törvény?

A nyilvánosan hozzáférhető adatok szerint a kormány kevés előkészítéssel fogott hozzá ehhez a folyamathoz, ami azért is sajátos, mert alapvetően fogja megváltoztatni  a hazai egészségügyi ellátást. Ugyanakkor sok korrekcióra számítok, amiket maga az élet fog kikényszeríteni, miután az előzetes hatásvizsgálatok egészen nyilvánvalóan elmaradtak.

Mit gondol, a jelentős béremelés, a másodállás tilalma vagy a hálapénz vesztegetéssé nyilvánítása az, ami a legmarkánsabb és legnagyobb hatással bíró elem az új törvényben? 

A paraszolvencia büntethetőségével egy nagyon tiszta helyzet áll elő, ez hatalmas előrelépés. Abban az értelemben is, hogy ez a változtatás sok orvos egzisztenciájára mér súlyos csapást, emiatt ők nagy döntésekre kényszerülnek. Komolyan át kell gondolniuk, hogy vajon a megemelt fizetésükkel biztosítható-e az az életvitel, amelyhez hozzászoktak. Szerintem sokan lesznek, akik inkább a magánellátást választják majd, ahol ezután is egészen biztosan többet tudnak keresni, legálisan, mint az állami intézményekben.

Főként, ha nem lehet majd több állása is egy orvosnak, ápolónak. 

El sem tudom képzelni, hogyan is fognak tudni a gyakorlatban ilyen súlyú döntésre kényszeríteni bárkit. Az olyan hiányszakmában, mint a patológia, a radiológia vagy az aneszteziológia évek óta vállalkozóként dolgozik az orvosok döntő többsége, így tudtak korrekt díjazást kialkudni. Egyszerre tucatnyi kórházzal állnak szerződésben, kizártnak tartom, hogy az ő státuszuk megváltozzon. Úgy gondolom, sokaknak fogják engedélyezni a másodállásokat is, fel fog puhulni ez a törvény. Továbbiak a cikkben

Legolvasottabb cikkeink