• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Lehetetlen helyzetbe hozta a kismamákat az új egészségügyi törvény

Lapszemle 2021.01.09 Forrás: hvg.hu
Lehetetlen helyzetbe hozta a kismamákat az új egészségügyi törvény

Bár nyilvánosan eddig csak a debreceni szülészet vállalta fel döntését, információink szerint több más kórházban is hasonló a helyzet.

Káoszt és bizonytalanságot hozott a szülészeteken az egészségügyi szolgálati jogviszonyról törvény: január első hetében rengeteg kismama csak az esedékes vizsgálatán tudta meg, hogy hiába fogadott orvost, végül csak az ügyeletesnél kell majd szülnie. Bár a kormány az összeférhetetlenségi szabályoknál a szülész-nőgyógyászokkal kivételezne, a járványhelyzet miatt a részletszabályok egyelőre nem jelentek meg. Az érintett orvosok szerint, ha a jogszabály a jelenlegi formájában lép életbe, teljes szülészeti osztályok kerülnek majd a működésképtelenség szélére - írta a hvg.hu.

A törvény jelenleg abszurd helyzetet teremt: ha a kórház ezt külön megengedi, akkor a szülésnél a fogadott orvos és a szülésznő is jelen lehet, ezért viszont egy fillért sem fogadhatnak el. Vagyis, csak a saját jóindulatukon múlik, hogy munkaidejükön kívül bemennek-e támogatni az édesanyákat. Néhány intézményben már erre sincs lehetőség: a debreceni Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika dolgozói Facebook-oldalukon jelentették be, hogy a jogi helyzet tisztázásáig minden szülést automatikusan az vezet le, aki beosztása szerint a kórházban lesz.

Bár nyilvánosan eddig csak a debreceni szülészet vállalta fel döntését, információink szerint több más kórházban is hasonló a helyzet. Az elmúlt napokban több intézményben tartottak megbeszéléseket a munkatársak, a szülész-nőgyógyászok pedig forrásaink szerint „forró dróton tartják a kapcsolatot”, és próbálnak megoldást találni.

A kismamáknak eközben maradt a bizonytalanság és a káosz: sokan vannak, akik kiírt időpontjuk előtt néhány héttel tudták meg, hogy nem szülhetnek választott orvosuknál, valamint szülésznőjük sem lehet mellettük. A hír hallatán „levegőt kapkodva” tárcsázta fel nőgyógyászát az a budapesti édesanya is, aki első gyermekénél, és most az érkező másodiknál is egy speciális szaktudással rendelkező, fiatal orvosnő mellett tette le a voksát. Arra viszont nem számított, hogy pár hónappal szülése előtt fog kiderülni, hogy erre már a kórház döntése miatt nem lesz lehetősége. Továbbiak a cikkben

Legolvasottabb cikkeink