• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A hatástalaníthatatlan allergiabomba

Lapszemle Forrás: sonline.hu

Országosan cirka négyezer hektár a parlagfüves terület, szakemberek szerint viszont ennek úgy kilencvenszerese a valós adat.

Somogy megyében húsz százalékkal csökkent, országosan közel tizenkilenccel nőtt a hatóságok által bemért parlagfüves területek nagysága a Földművelésügyi Minisztérium Élelmiszerlánc-felügyeletért Felelős Államtitkársága adatai szerint. Somogyban az idén 69 tagban 323,3 hektárnyi parlagfűfoltot regisztrált a földhivatal, ami 83 hektárral kevesebb mint 2015-ben - írta a sonline.hu.

A csökkenés aránya országosan a legmagasabb, viszont Somogy Pest és Hajdú-Bihar után még így is a harmadik legfertőzöttebb megye – utóbbi nem meglepő, hiszen 1923-ban amerikai gabonaszállítmánnyal itt jött be az országba a parlagfű Barcs környékén... Elvileg Békésben a legjobb a helyzet, ahol a somogyi területek kilencedét mérte be a hatóság, bár az is lehet, hogy csak a hatékonyság bizonyult alacsonyabbnak...

– A valóságban ennél sokkal nagyobb, nagyjából 18 ezer hektár a parlagfűvel fertőzött terület Somogyban – mondta Tóth István mezőgazdasági szakmérnök, a megyei talaj- és növényvédelmi igazgatóság egykori vezetője. – A 323 hektár a somogyi mezőgazdasági terület úgy egy százaléka, ami kizárt: a megyében a nagyjából százezer hektárnyi kukoricának öt százaléka parlagfű, a kapásoknál 8–10 percent ez az arány. A hatóság ugyanis csak egy bizonyos birtoknagyság fölött tud mérni.

A tájvédelmi körzetekben, nemzeti parkokban, erdőkben nem mérik a parlagfüvet, s ami nagyobb gond, nem is irtják – jegyezte meg Tóth István. – De ahogy mondta, a kultúrnövények között is ott van a gyom, és akkor még nem is beszéltünk a rengeteg falusi belterületről, kertvégről, a települések külterületéről.

Az idei felmérés alapján országosan cirka négyezer hektár a parlagfüves terület, szakemberek szerint viszont ennek úgy kilencvenszerese, vagyis 350 ezer hektár lehet a valós adat.
– A gazdák jellemzően védekeznek a parlagfű ellen, ugyanis a területalapú támogatásnál is számít, milyen a földjük – magyarázta a mezőgazdasági szakmérnök. – Ám hiába irtják, a növény magja ott van a földben, hiszen 30-40 évig megél, s rotációsan kel ki, azaz ugyanazon virágzás magjaiból a következő évben, de akár tíz év múlva is lehet új növény. Vagyis elvileg csak úgy lehetne kiirtani a parlagfüvet, ha tavasztól ősz végéig az ország teljes zöldterületét folyamatosan lekaszálnánk. De még jobb lenne betárcsázni...