• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

A hazai fogorvos hiány okairól

Lapszemle 2019.01.15 Forrás: penzcentrum.hu
A hazai fogorvos hiány okairól

Az összesített  európai lista alsó harmadában vagyunk, 100 000 emberre 62 fogorvos jut.

Friss európai statisztikák szerint Magyarországon meglehetősen kevés fogorvos jut egy főre. Ezzel egybecseng az Állami Egészségügyi Ellátó Központ Alap és Lakóhelyközeli Ellátások Igazgatóság Alapellátási Osztályának január elsején frissített statisztikája is, mely szerint jelenleg 231 tartósan betöltetlen állami fogorvosi praxis van hazánkban. A hazai fogorvos hiány egyik oka, hogy rengeteg hazai szakember vonul magánpraxisba, ezt azonban sokan a magas költségek miatt nem tudják igénybe venni. Azok a fogorvosok pedig, akik nem az itthon magánpraxist választják, könnyen találhatnak maguknak munkát Nyugat-Európában, ahol már egy kezdő havi fizetés is elérheti a 3 millió forintot, ami ráadásul néhány év alatt a sokszorosára dagad - írta a pénzcentrum.hu.

Az Európai Unióban több mint 360 000 fogorvos dolgozott 2016-ban - derült ki az Eurostat friss jelentéséből. 100 000 lakosra számolva azonban meglehetősen nagy eltérések mutatkoznak a különböző országokban. A listavezető Görögországban például 123 praktizáló fogorvos jut 100 000 lakosra, de például az EU utolsó Lengyelországban csupán 33. Magyarország az összesített lista alsó harmadában található, hátulról a 7. helyen, ami számszerűleg azt jelenti, hogy 100 000 emberre 62 fogorvos jut.

Az Európai statisztikákból jól látszik, hogy Magyarországon komoly fogorvoshiány van. És bár az európai adatok 2016-ról szólnak, a helyzet mára sem lett jobb. Sőt! Magyarországon a csaknem 2 800 közfinanszírozott praxisból 231 tartósan betöltetlen az Állami Egészségügyi Ellátó Központ Alap és Lakóhelyközeli Ellátások Igazgatóság Alapellátási Osztályának 2019. 01. 01-én frissített táblázata szerint. Ez persze nem azt jelenti, hogy ahol nincs fogorvos, ott a betegeket nem látják el. Helyettesítéssel oldják meg a problémát, viszont ez sok esetben azt jelenti, hogy az embereknek órákat kell utazniuk, ha fogorvoshoz akarnak menni.

A WHO ajánlása szerint egyébként 2 000 lakosra egy fogorvosnak kellene jutnia. Ezt Magyarország teljesíti is, ám azzal a csavarral, hogy ebbe a magánrendelések is beletartoznak. Ha ezeket azonban nem nézzük, akkor viszont azt találjuk, hogy az észak-kelet magyarországi megyékben akár 3000 betegre jut egy fogorvos, de van, ahol ennél is rosszabb a helyzet, és egy körzetbe akár 4000 beteg is tartozik - mondta el korábban a lapnak Hermann Péter, Magyar Orvosi Kamara fogorvosi tagozatának elnöke. Az pedig koránt sem mindegy, hogy egy orvos magánpraxisban fogad betegeket vagy az állami ellátórendszerben. Mi hiányzik? - erről a teljes cikkben 

Legolvasottabb cikkeink