• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A hazai kutatás is bizonyítja a vakcinák hatékonyságát

Lapszemle 2021.12.13 Forrás: vg.hu
A hazai kutatás is bizonyítja a vakcinák hatékonyságát

A vizsgálat rámutatott arra, hogy Magyarországon az oltatlanok tízszer-hússzor nagyobb eséllyel haltak meg, mint azok, akik felvették a védőoltást.

Ahogy az az elmúlt hetekben nyilvánosságra került, a Clinical Microbiology and Infection nevű angol orvostudományi lapban érhető el az első nagy magyarországi tudományos kutatás a HUN-VE-vizsgálat, amelyet Kásler Miklós indított és vezetett. A kutatás 3,7 millió fő koronavírus ellen kétszer oltott ember védettségét vizsgálta 5 különböző vakcina tekintetében – mondta Kásler Miklós emberi erőforrások minisztere egy háttérbeszélgetésen. Ilyen nagy populációra alapozott, ráadásul 5 különböző vakcina eredményességet együttesen vizsgáló tanulmány nem sok van a világon, Izrael, az Egyesült Királyság, USA közöl ekkora populációra alapozott tanulmányokat. A kutatás megállapításai a Nemzeti Népegészségügyi Központ adataira támaszkodnak - írta a vg.hu.

Kásler Miklós kiemelte: minden védőoltás hatékony, a vizsgálat rámutatott arra, hogy Magyarországon az oltatlanok tízszer-hússzor nagyobb eséllyel haltak meg, mint azok, akik felvették a védőoltást. A kutatásba olyan személyeket vontak be, akik 2021. január 22-e és június 10-e között már megkapták minkét oltásukat. A felmérés során 5 védőoltás eredményességét vizsgálták, a Pfizer/BionTech, a Moderna, a Sinopharm, a Szputnyik, és az AstraZenecáét, az egyoltásos Johnson védőoltással kapcsolatban nem állt rendelkezésre elegendő vizsgálati idő – mondta Kásler Miklós.

A Pfizer vakcinával oltott 1,5 millió főnél 90,6 százalékos hatékonyságot találtak a koronavírus okozta halálozással szemben, azaz, a Pfizer vakcinát kapó magyar lakosok  tízszer kisebb eséllyel haltak meg a tavaszi hullám során, mint az oltatlan honfitársaink – tette hozzá Kásler Miklós. A Modernával oltott 223 ezer fő esetében 93,5 százalékos hatékonyságot mutatott a vizsgálat e végpont tekintetében, az AstraZeneca oltást kapott 304 ezer főnél 88,2 százalékos, a 820 ezer Szputnyik-V vakcinával oltott esetében 97,5 százalékos, a Sinopharm esetében pedig 87,8 százalékos volt az oltottak védettsége a halálozással szemben.