• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

A hazai magánegészségügyben nagy üzletkötések jöhetnek

Lapszemle 2021.02.27 Forrás: portfolio.hu
A hazai magánegészségügyben nagy üzletkötések jöhetnek

A magyarországi szabályozás-változás nyomást gyakorol az állami és magánegészségügyi szféra szétválasztására.

A COVID járvány hatásai és a gazdasági visszaesés egyenlőtlenül érintette az egészségügyi szektor egyes ágazatait. A cégvásárlások terén 2021-től új lendületet kaphat az egészségügy területe, a kivárási periódus után újra felértékelődhet az ágazat - írja a portfolio.hu.

Míg a gyógyszerészeti és orvostechnikai eszközöket gyártó vállalkozások ellenállóbbak maradtak, addig a kórházaknak és az egészségügyi szolgáltatásokat nyújtó társaságoknak bevételkieséssel, kapacitáshiánnyal és költségcsökkentési módszerek bevezetésével kellett szembenéznie a COVID-19 hullám átvészeléséhez. 

A magyarországi szabályozás-változás nyomást gyakorol az állami és magánegészségügyi szféra szétválasztására. Ez is hozzájárult ahhoz, hogy a magánegészségügyi szektor ismét felélénkült, az újonnan induló cégek és cégvásárlások terén növekedett a befektetői aktivitás. A legutóbbi hazai klinikavásárlási bejelentés jelzi, hogy a piaci szereplők igyekeznek növekedni, így lehetőséget teremtve a kiszállni tervezőknek cégeik értékesítésére.

Magyar egészségipari trendek 2020-ban

2020 I.-III. negyedévét tekintve az egészségügyi, szociális ellátást biztosító szektor teljesítménye a magyar GDP 3,9 százalékát tette ki, amely 13,8 százalékkal volt alacsonyabb az előző évi adatokhoz képest. A főbb szektorokat tekintve ennél nagyobb csökkenés hazai viszonylatban a KSH adatai szerint csak a Szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás ágazat esetében volt megfigyelhető, 30 százalék éves csökkenéssel. 

...

Az Egészségügyi, szociális ellátási szektorban működő regisztrált egyéni vállalkozók mintegy tizede függesztette fel tevékenységét a 2020. október 31-ei adatok szerint  a 2020-as évben COVID-járvány okozta második hullámmal összefüggésben. A 2019-es év végi adatokhoz viszonyítva azonban 2020 végére a humán egészségügyi, szociális ellátási szektorban működő vállalkozások száma 2,5 százalékkal növekedett. Több mint 1.000 új vállalkozás indult a 2020-as évben az egészségügyi ágazatban, amely összefüggésben áll a pandémia által kialakult szociális bizonytalansággal és egészségügyi átcsoportosításokkal is.

...

Mire számíthat az egészségügyi szektor a 2021-es évben?

Fokozatos erősödés a pandémia után. A COVID-vírus elleni vakcinák megjelenése biztató a szektor megerősödését tekintve. A pandémia által sújtott szektorok helyreállása – így a kórházaké és az egészségügyi szolgáltatásokat nyújtó társaságoké is – legkorábban 2021 közepére várható (S&P Global Ratings).

Covid harmadik hullám várható hatásai. A becslések szerint amennyiben a vakcina megjelenése ellenére egy újabb, harmadik hullám következne be, arra a kórházak és a szolgáltatók már képesek lennének rugalmasabban reagálni. A korábbi, orvostechnikai eszközökben és ellátási kapacitásban jelentkező hiányok nem érnék el az előző hullámok során látottakat, de működésük és eredményük továbbra is jelentősen kitett lenne a COVID-19 vírus hatásainak. 

A cégvásárlások újra előtérbe kerülnek. A 2020-ban megtört M&A piaci lendület visszatérése várható az idei évben, amelyet a 2020 második felében megvalósult egyesülések és felvásárlások is megerősítenek. 2021 első felében várhatóan már újra napirendre kerülnek a korábban elhalasztott tranzakciók, a befektetési kedv élénkülni látszik.

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink