• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Nincs megállapodás, keddtől veszélyben a műtétek Szegeden

Lapszemle 2021.02.27 Forrás: HVG Online
Nincs megállapodás, keddtől veszélyben a műtétek Szegeden

Az egyetemi vezetői azzal utasították el az orvosok kérését, hogy nincs pénz a kért pótlékokra, bérkiegészítésekre.

Pénteken két körben is összehívta a Szegedi Tudományegyetem és a Klinikai Központ vezetése azt a több száz orvost, akik nem írták alá az egészségügyi szolgálati munkaszerződést. Úgy tudjuk, hogy az egyetemi vezetőknek nem sikerült meggyőzniük az orvosokat. Ha hétfő éjfélig nem gondolják meg magukat, keddtől megáll az élet a szegedi klinikákon - írja a hvg.hu.

Jelenleg úgy áll, hogy a szegedi sebészeti klinikán gyakorlatilag nem marad keddtől sebész. Forrásaink szerint ugyanis eddig csak néhány olyan dolgozó írta alá az új, az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló szerződést, aki a kora vagy a beosztása miatt nem végez műtéteket. Amennyiben a többiek hétfő éjfélig nem gondolják meg magukat, akkor a szegedi klinikai orvosok harmada nélkül működhet tovább a régió gyógyító centruma.

Csütörtökön számoltunk be arról, hogy összesen közel 300 szegedi orvos nem írta alá az új jogviszony szerint elkészített szerződést. Pénteken őket hívták egyeztetésre az egyetemi vezetők. Két körben tartottak fórumot, az elsőn a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ elnöke, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) jogi igazgatója és a Klinikai Központ stratégiai igazgatója, a másodikon Rovó László rektor próbált nyomást gyakorolni rájuk.

Az ügy azonban nem mozdult előre. Információink szerint azzal érveltek az egyetemi vezetők, hogy az SZTE klinikái milliárdos adósságot görgetnek, nincs pénz a kért pótlékokra, bérkiegészítésekre, arra, hogy a többi egyetemhez hasonlóan rendezzék a szerződéseket. A klinikai elnök, illetve a SZTE vezetése ugyan kérhette volna az Országos Kórházi Főigazgatóságot (OKF), hogy engedélyezze számukra a többletköltségeket – a szervezet állásfoglalása szerint 30 százalékkal kiegészíthetők a kért juttatások –, ám ők a tartozásokra hivatkozva nem nyújtottak be kérelmet, az ügy tisztázását pedig egy későbbi időpontra, úgy tudjuk, hogy május végére ígérték.

Így most a helyzet az, hogy az orvosok, főként a fiatalabbak, akár kevesebbet keresnének, mint a béremelés előtt. A szakvizsgák után sem kapnák meg az érintettek a 40, illetve 60 ezer forintot. A PhD-képzés az új jogviszonyban beleszámít a munkaviszonyba, de most külön igazolást kell beszerezni ahhoz, hogy ezt az időt az új jogviszony szerinti besorolásnál is figyelembe vegyék.

Úgy értesültünk, hogy a kora délutáni fórumot egyszerűen otthagyták az orvosok azzal, hogy akkor oldja meg a klinikai központ az ellátást keddtől, ahogy tudja.

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink