• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A háziállatok csökkentik az allergiát

Lapszemle Forrás: Népszabadság

A legújabb kutatások szerint az állattartók közt ritkábban fordul elő allergia.

A detroiti Henry Ford Kórház allergológusa, dr. Ganesa Rebecca Wegienka a Clinical and Experimental Allergy nevű orvosi folyóiratban adta közre rendkívül alapos és hosszú ideig tartó vizsgálatainak eredményét. Az orvosnő a Childhood Allergy Study elnevezésű kutatóprogramba 1987-89 között született amerikai állampolgárokat vont be.

Kora gyermekkoruktól felnőtté válásukig folyamatosan ellenőrizték egészségügyi állapotukat és életkörülményeiket. Elsősorban arra koncentráltak, hogy a születés utáni hónapokban ért egészségügyi hatások hogyan befolyásolják az immunrendszert a felnőttkorban.

Nemcsak azt kérdezték, tartanak-e a vizsgált személyek kutyát vagy macskát, hanem arra is kíváncsiak voltak, hogy háziállataik a lakáson belül vagy kívül éltek-e. Még az is számított, hogy mennyi ideig éltek kedvenceikkel egy fedél alatt: napi 12 óránál többet vagy kevesebbet.

Az évek során - 18 éven keresztül - összesen 565 személy immunstátuszát ellenőrizték, megvizsgálták, hogy a vérükben milyen koncentrációban vannak jelen specifikus kutya- és macskaallergia elleni, úgynevezett IgE típusú antitestek. A tanulmány legfőbb következtetése: az otthonukat kutyával és macskával megosztok között nem volt több állatallergiás, mint a háziállatmentes környezetben élők között. Ellenkezőleg: életük első évében a „macskás" gyerekek közül feleannyian lettek macskaszőrre allergiások, mint a háziállat nélkül élő kortársaik.

A kutyáknál is hasonló volt a helyzet - de csak a fiúknál. A „kutyás" lányoknál nem volt semmilyen statisztikailag releváns különbség az állatok nélkül felnövőkhöz képest.

A nemi különbségek okai ismeretlenek. A kutatók arra gyanakodnak, hogy ennek nem biológiai, hanem magatartásbeli okai vannak, hogy a lányok és fiúk másképp bánnak az állatokkal, de ez csupán feltételezés, amelynek egyelőre semmilyen tudományos alapja nincs.

Az is érdekes részeredmény volt, hogy a császármetszéssel világra jöttek közül 67 százalékkal kevesebbnél alakult ki később kutyaszőr-allergia, és ebben nem volt nemi különbség. Ganesa Wegienka szerint ennek az lehet az oka, hogy a természetes úton megszületettek áthaladnak a baktériumokat bőségesen tartalmazó hüvelynyálkahártyán, míg a császármetszéssel világrajöttek steril körülmények között kerülnek ki az anyaméhből, nem érintkeznek mikrobákkal.