• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A hiba a rendszerben keresendő, a várólista kórkép

Lapszemle Forrás: magyarhirlap.hu

Ónodi-Szűcs Zoltán államtitkár: minden szereplőnek meg kell értenie, nem a betegek vannak értünk, hanem fordítva.

A bérek kérdését csak úgy érdemes vizsgálni, ha egyúttal azt is figyelembe vesszük, hol élünk, illetve hogy az egészségügyi fizetéseket a magyar emberek adóiból és járulékaiból fedezik. Nem lehet ezektől a tényektől elrugaszkodni – mondta a Magyar Hírlapnak adott interjúban Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár, akit hosszú távú terveiről is kérdeztünk. Megfogalmazta, a várólista-helyzet kórképe a kórházak jelenlegi helyzetének, s tisztán látszik az is, hogy az ágazatban sokan sokat dolgoznak, ám gyakran rendszertelenül.

– Éppen két hónapja tölti be az államtitkári posztot, közvetlenül előtte pedig az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) élén állt. Másként látja most az ágazat helyzetét?

– A korábbi munkám középpontjában kizárólag a kórházi rendszer állt, mivel az ÁEEK az intézményrendszer fenntartója. Természetesen ez a mostaninál sokkal szűkebb tevékenység volt. Jelenleg azt kell megszervezni, hogy az ágazat minden résztvevője, így az alap- és járóbeteg-ellátás, a kórházak, de a patikai rendszer is megfelelő keretben elégítse ki a lakossági igényeket. Az elmúlt két hónap csupán arra volt elegendő, hogy a területet áttekintsem, de átfogó, minden részletre kiterjedő képet ebből még nem sikerült összeillesztenem. Ennek ellenére úgy érzem, nem tapogatóztunk rossz helyen a beiktatásomkor megjelölt irányokkal.

– A céljai között fogalmazta meg, hogy hangsúlyáthelyezést tervez: a kórházak érdekei elé helyezné a betegigényeket. Milyen változásokat hozna ez az intézmények életében?

– A lakosság egészségügyi igényei az ország különböző részeiben rendkívül nagy eltérést mutatnak. Érdekes, nincs észszerű magyarázat arra, hogy egyes kistérségekben miért fogy több vagy kevesebb az Egészségügyi Alapból, hiszen az eredményeket semmilyen szociális körülményből nem lehet eredeztetni. Elvileg a lakossági igénynek korrelálnia kellene az egészségügyi állapottal, korfával vagy szociális helyzettel, ám ilyen párhuzamot nem lehet megállapítani. Ezért csupán egy lehetséges válasz maradt: az ellátásra való igény ebben az esetben nem az egészségi állapotból fakad, hanem a rosszul, illetve nem hatékonyan működő ellátórendszerből. Amennyiben azt szeretnénk, hogy megszűnjön az aránytalanság, nem engedhetjük meg, hogy minden kérdésre a kórházakon belül szülessen válasz, mert a megoldások valószínűleg továbbra is az intézmény érdekei felé hajlanak majd. Vagyis néhány jogkört területi alapon szervezett döntéshozók kezébe kell adni.

– Tudna gyakorlati példát mondani az említett aránytalanságokra?

– Érdemes megvizsgálni két, egymástól távol eső kistérséget: a fekvőbeteg-ellátás igénybevétele több mint két és félszeres. Vagyis az ország egyik részében a kórházak majdnem háromszor annyi pénzt használnak fel, mint a másikban. Ugyanezek a számok a járóbeteg-ellátásban ötszörös, a krónikus kezeléseknél nyolcszoros eltérést mutatnak. Mindez semmilyen már említett szociális vagy elhelyezkedésbeli paraméterrel nem magyarázható, vagyis a hiba az intézményrendszer működésében keresendő.

A teljes interjú a magyarhirlap.hu oldalán olvasható.