• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

''Jól keresnek az orvosok, ha megállás nélkül dolgoznak''

Lapszemle Forrás: Hír TV

Jól keresnek az orvosok, ha megállás nélkül dolgoznak – ezt mondta az egyik budapesti kórház főigazgatója.

Néhány hete Rétvári Bence, a héten pedig Lázár János is azt állította, hogy államtitkári fizetése van az orvosoknak. Csak decemberben a szakemberek egyharmada állt fel az alacsony bérek és a nagyszámú túlóra miatt a Szent Imre Kórházban, egy másik intézményben pedig 13 ápoló mondott fel hasonló okokra panaszkodva – írja a Hír TV tudósítása nyomán a hirtv.hu portálja.

Egy szakorvos négy orvos és több mint 20 ápoló dolgozik a budapesti VI. számú krónikus belgyógyászaton. Az osztályon súlyos sztrókos, illetve agyműtéten átesett betegeket látnak el. Szerencsére most vagyunk annyian, és elég sok fiatal orvos is vállalt plusz ügyeletet, úgyhogy most kevesebbet is kell ügyelni ezen az osztályon, mint az előírt maximális - nyilatkozta Havas Szófia osztályvezető főorvos, aki szerint ez most csak átmeneti állapot. Ahogy más intézményekben, itt is arra készülnek, hogy a fiatal orvosok külföldre mehetnek.

A Pécsi Tudományegyetem igazgatója szerint sokkal inkább az alacsony fizetés a jellemző a kórházakban. A rezidenseket most segíti egy program, amit az egészségügyi kormányzat néhány éve indított, illetve most a központi rezidensrendszer is újraéledt, és segíti a fiatalokat. Hát ők valahol olyan nettó 200 körül kezdenek – nyilatkozta Bogner Péter, a Pécsi Tudományegyetem Radiológiai Klinika igazgatója.

A fővárosi Bajcsy-Zsilinszky Kórház főigazgatója szerint aki jól akar keresni, annak a szabadidejéről és a családjáról is le kell mondania. Ennek van egy olyan része, úgynevezett kötelezően elrendelhető ügyelet az orvosokkal, akik vállalják, kötnek a kórházak önként vállalt túlmunkára szerződést, és így jönnek ki ezek a bérek. Ez egy nagyon kemény munkát jelent, ezt meg kell mondjam – szögezte le Bodnár Attila.

Az orvoshiányon ráadásul a magasabb kereset sem enyhít. Az intézmények esetenként egymás kárára csábítják el a szakembereket. Jelen pillanatban elértünk arra a szintre, amely egyes helyeken már nem elég, hogy átcsoportosításokat jelent, hanem egyes esetekben rendszerbeli hibákat is jelez. Intézményi szinten nagyon nehéz reagálni. Meg tudjuk azt tenni, hogy egymástól bizonyos szakembereket, aneszteziológusokat, radiológusokat átcsábítunk, akkor mi jól járunk vele, más intézmény meg rosszul jár, nyilván rendszerszinten ez nem jelent megoldást – mutatott rá Rácz Jenő, a kórházszövetség volt elnöke.