• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

A homeopátia útvesztője: miben hisznek tömegek?

Lapszemle Forrás: mno.hu

Az oldatok sűrűségét addig csökkentik, míg a végén már nem is marad bennük hatóanyag.

November elején jelent meg annak a közvélemény-kutatásnak az eredménye, amely azt vizsgálta, hogyan viszonyul a magyar lakosság a homeopátiához. A kép megdöbbentő: a megkérdezettek 44 százaléka hasznosnak találta a módszert, úgy vélte, vele sok betegség eredményesen gyógyítható. A homeopátiát mindössze 41 százalék tartotta hatástalan sarlatánságnak, a válaszadók 15 százaléka pedig tanácstalan volt.

Jelzésértékű, hogy a családi patikát nagyobb valószínűséggel kezelő nők jobban hittek ebben a módszerben: esetükben 51 százalék bízik a homeopátiában, míg a férfiaknál ez az arány csak 37 százalékos. Érdekes, de életkor szerint nincs látványos különbség a módszerben hívők és az azt elvetők között, de az iskolázottság mentén már van: az iskolázottabbak támogatóbbak. A homeopátiában hívők magas aránya nem hungarikum, ez az országok többségében így van. A hollandok például még nálunk is jobban hisznek ebben a módszerben - írta az mno.hu.

Ugyan a tudomány semmilyen bizonyítékot nem talált a homeopátia működésére, az általa gyakorolt placebohatást a hívők megpróbálják megmagyarázni. Teóriájuk szerint a betegségeket olyan anyagok segítségével lehet gyógyítani, amelyek hasonló tüneteket okoznak, mint maga a betegség. E hatóanyagokat ezután végletesen felhígítják, kimondhatatlanul kicsire csökkentve a kiindulási koncentrációt. Az oldatok sűrűségét addig csökkentik, míg a végén már nem is marad bennük hatóanyag.

A homeopaták ezt az ellentmondást azzal oldják föl, hogy a víz valamilyen módon „megjegyzi" a hatóanyagot, és az újabb és újabb hígítási lépések alkalmával a hatás egyre nő. Ugyanakkor a homeopátia háttereként hangoztatott mechanizmusra nincs bizonyíték, a víz memóriája értelmezhetetlen fogalom. Nem véletlen, hogy a homeopátiás szerek hatékonyságát klinikai vizsgálatokkal még soha nem sikerült igazolni. Esetükben egyedül a placebohatás mutatható ki: ez egyes betegségeknél akár 30-40 százalékban is eredményezhet javulást. Ez igaz az állatgyógyászati készítményekre is, amelyeknél szintén lehet ilyen hatás, hiszen a kutyákra és a macskákra is pozitív hatással lehet pusztán a törődés. Gyakori érvek a homeopátia mellett, és cáfolataik a teljes cikkben

Legolvasottabb cikkeink