• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Dr. Szendrői Miklós kapta a Semmelweis emlékérmet

Regionális hírek Forrás: Semmelweis Egyetem

Dr. Szendrői Miklós, az Ortopédiai Klinika leköszönő igazgatója vehette át idén a Semmelweis emlékérem és jutalomdíjat idén.

Dr. Szendrői Miklós, az Ortopédiai Klinika leköszönő igazgatója vehette át idén a Semmelweis emlékérem és jutalomdíjat az Elméleti Orvostudományi Központban a Magyar Tudomány Ünnepe keretében megrendezett tudományos ülésen - számolt be róla az intézmény honlapja.

A tudományos ülés kezdetén Dr. Bagdy György tudományos rektorhelyettes röviden bemutatta az egyetem által 1959-ben alapított Semmelweis Ignác tudományos díjat. Mint emlékeztetett, a Szenátus az egyetem néhai tanáráról és névadójáról elnevezett emlékéremmel és jutalomdíjjal olyan személyeket kíván elismerni, akik az orvostudomány művelésében töretlenül és kimagasló eredménnyel tevékenykednek, iskolateremtő tudományos és oktató tevékenységet végeznek, elévülhetetlen érdemeket fejtettek ki az egyetem érdekében és munkásságuk példamutató a jövő nemzedék számára.

Laudációjában emlékeztetett arra, hogy Dr. Szendrői Miklós 1977-ben kapta meg diplomáját a Semmelweis Egyetemen. 1983-ig az I. Sz. Patológiai és Kísérletes Rákkutató Intézetben dolgozott, majd ezt követően került az Ortopédiai Klinikára, melynek azóta folyamatosan munkatársa. Három nyelven oktat. 

Kezdeményezésére alakult meg a magyarországi Lágyrésztumor Munkacsoport, illetve az Ortopédiai Klinikához rendelve Dr. Pápai Zsuzsanna címzetes egyetemi tanár vezetésével 2016-ban a Mozgásszervi Daganatok Tanszékcsoport. Az általa szerkesztett, illetve írt 8 könyvből 3, illetve 18 könyvfejezetéből 13 foglalkozik mozgásszervi daganatok leírásával.

Dr. Szendrői Miklós „Mozgásszervi daganatok sebészi ellátása a Semmelweis Egyetem Ortopédiai Klinikán" címmel tartot előadása kezdetén hangsúlyozta, hogy nagy megtiszteltetés számára a díj, mellyel olyan neves személyiségek táborába léphet, akik tanítómesterei voltak. Az egyik nagy előd, Dr. Dollinger Gyula 1912-es első felmérését idézve elmondta, a csontsarcomák daganatai akkor egy százalékot tettek ki. Ez a szám ma sem magasabb, az összes onkológiai megbetegedés 2-2,5 százaléka érinti a csont- és izomrendszert.

Klinikai munkacsoportjával együtt számos új eljárást dolgoztak ki és vezettek be a csontdaganatok kezelésében, melyeket konkrét eseteken keresztül mutatott be. A teljes beszámoló itt olvasható (Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem)

Legolvasottabb cikkeink