• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

A hőség hatásai különböző életszakaszokban

Lapszemle 2023.06.06 Forrás: egeszsegvonal.gov.hu
A hőség hatásai különböző életszakaszokban

Az egészségkárosító hatás egyes életszakaszokban az átlagosnál magasabb, de panaszok óvintézkedésekkel és a megfelelő életmóddal csökkenthetők.

A magas hőmérséklet életkortól függetlenül megviseli az egészségesek szervezetét is, azonban az egészségkárosító hatás egyes életszakaszokban az átlagosnál magasabb - figyelmeztetett az egészségvonal.hu cikke. Különösen veszélyeztetettek az újszülöttek és a kisgyermekek a fokozott folyadékigényük és szervezetük kevésbé fejlett hőháztartást szabályozó képessége miatt. Nagyobb veszélynek vannak kitéve az idős emberek, mivel a hőháztartást biztosító testi funkciók a korral gyengülnek, illetve az esetleges krónikus betegségek és az egyéni gondoskodóképesség csökkenése is ronthatja alkalmazkodóképességüket. Egészséges nők körében pedig magasabb kockázatnak vannak kitéve a várandós és a változókorban lévő nők a hormonális változásaik miatt. A hormonális változással járó tüneteket ugyanis a hőség felerősítheti, súlyosbíthatja.

Az egészségügyi kockázat, illetve a kánikulában jelentkező panaszok azonban egyes óvintézkedésekkel és a megfelelő életmóddal csökkenthetők.

A hőség veszélyei időskorban

A szervezet hőszabályzó rendszere a kor előrehaladtával egyre gyengébben működik, az idősek kevesebbet izzadnak, nem érzékelik pontosan a hőmérsékletet. Kevésbé érzik a szomjúságot is, ezért előfordulhat, hogy nem isznak kellő mennyiségű folyadékot, illetve sok esetben vízhajtó gyógyszereket is szednek – mindezek miatt nagyobb a kiszáradás veszélye.

Az idősek nehezebben alkalmazkodnak a hőséghez az életkorukban már gyakorta előforduló magas vérnyomás, illetve egyéb szív-érrendszeri problémák, esetleg cukorbetegség vagy veseműködési zavarok miatt.

Idősebb korban is törekedni kell arra, hogy a szoba hőmérséklete ne haladja meg a 27 fokot, a meleg ellen az ablakok elsötétítésével, a késő esti vagy hajnali szellőztetéssel lehet védekezni. A légkondicionálót sem célszerű 27 foknál hűvösebbre állítani, és az ízületi fájdalmak elkerülése érdekében szakaszosan ajánlott ki-bekapcsolni. Jó hatású lehet a hideg vizes borogatás, a zuhanyozás, a lábak áztatása (20-22 fokos vízben) is.

A kellő mennyiségű folyadékbevitel érdekében ajánlott akkor is inni, ha nem érzik magukat szomjasnak, pl. óránként egy pohárral, de vízhajtó szedése esetén még többet. Az izzadással elveszített sót egy liter vízbe tett fél mokkáskanálnyi sóval lehet pótolni. Kánikulában minden fizikai tevékenység megerőltető, ezért a bevásárlást, kertészkedést stb. javasolt a hűvösebb, reggeli, esti időszakban végezni. Az idősek hajlamosak melegebben öltözni, mint ahogy azt a hőmérséklet igényelné, ezért különösen fontos, hogy kényelmes, bő, természetes alapanyagú ruhát viseljenek.

Fontos, hogy a kánikulában az idősek már kisebb rosszullét esetén is forduljanak háziorvosukhoz, hogy megelőzzék a súlyosabb állapotokat. A vérnyomást a melegben gyakrabban kell ellenőrizni: a meleg értágító hatása miatt szükség lehet a gyógyszeradag csökkentésére, ha a vérnyomással kapcsolatos panaszok jelentkeznek.

Fontos! Bármely gyógyszeres terápia módosítását minden esetben a kezelőorvossal előzetesen szükséges egyeztetni!

Gyermekekről és várandósokról a teljes cikkben olvashat.

 

Legolvasottabb cikkeink